Promo-LEX, despre problemele școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană: „Cele 8 instituții de învățământ se confruntă cu numeroase presiuni și provocări”

  • 01 Septembrie 2023 11:24
Promo-LEX, despre problemele școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană: „Cele 8 instituții de învățământ se confruntă cu numeroase presiuni și provocări”

Timp de peste trei decenii, contrar constatărilor Curții Europene a Drepturilor Omului, cele 8 instituții de învățământ se confruntă cu numeroase presiuni și provocări create de către administrația de facto de la Tiraspol.

Una dintre cele mai grave probleme este infrastructura școlară. Clădirile ce aparțineau școlilor au fost confiscate ilegal de către administrația de la Tiraspol, se arată într-un comunicat al Promo-LEX.

Această situație a determinat instituțiile de învățământ să identifice spații alternative. Totuși, sediile actuale sunt inadecvate pentru desfășurarea procesului educațional, făcându-i pe elevi și profesori să se confrunte cu dificultăți precum lipsa laboratoarelor specializate, săli de clasă mici și absența facilităților esențiale, precum cantine și săli de sport. Alte probleme se referă la limitarea libertății de circulație și riscul de a fi înrolați în mod forțat în „armata rmn”. 

Periodic, sunt constatate probleme în trecerea liberă a elevilor și profesorilor, dar și a bunurilor destinate procesului de instruire. Suplimentar, administrația de la Tiraspol continuă să solicite liste cu datele băieților din aceste școli pentru evidența militară. Suplimentar, reprezentanții structurilor de forță locale supraveghează evenimentele școlare și somează periodic directorii să nu arboreze drapelul și să nu intoneze imnul Republicii Moldova.

Aceste acțiuni contribuie la un climat de nesiguranță și disconfort în rândul comunității educaționale din regiunea transnistreană. În contextul în care Federația Rusă a fost exclusă din Consiliul Europei, iar problemele școlilor continuă să afecteze procesul educațional, Asociația Promo-LEX consideră că autoritățile Republicii Moldova trebuie să întreprindă acțiuni mai hotărâte spre rezolvarea definitivă a acestor probleme. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău