Promo-LEX, despre neregulile semnalate în perioada electorală: „Recomandăm ca utilizarea resurselor administrative să fie limitată la maximum”
-
20 Septembrie 2024 14:07
Misiunea de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional lansată de asociația „Promo-LEX”, a depistat mai multe neclarități, lacune și neregulii legate de utilizarea resurselor administrative, publicitatea electorală și alte disfuncționalități. Constatările se regăsesc în cel de-al doilea raport al misiunii, prezentat astăzi la o conferință de presă, transmite Radio Chișinău.
În raport „sunt vizate câteva prevederi legale pe care le-am găsit oarecum problematice, precum lipsa unei delimitări clare între activitățile desfășurate de președintele în exercițiu și activitățile de campanie”, a declarat șeful misiunii de observare a alegerilor prezidențiale și a rederendumului republican constituțional din 20 octombrie, Nicolae Panfil.
„De asemenea, recomandăm ca utilizarea resurselor administrative să fie limitată la maximum. O altă incertitudine ce ține de cadrul legal s-a referit și la temeiurile de refuz a înregistrării sau de anulare a înregistrării unor grupuri de inițiativă. În acest context, recomandăm legislatorului să reglementeze expres cazurile de refuz a înregistrării grupurilor de inițiativă, astfel încât cadrul normativ să fie previzibil pentru actorii procesului electoral”, a spus Nicolae Panfil.
Reprezentanții Promo-LEX au semnalat 13 cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative, precum acțiuni de colectare a semnăturilor în instituții publice în timpul orelor de muncă, de asumare a meritelor pentru lucrările și serviciile implementate din bani publici și de angajare în campanii excesive de promovare a unei singure opțiuni privind referendumul și de cheltuire a banilor publici pentru promovarea opțiunii respective.
În acest context, în 8 cazuri a fost vizat Partidul „Acțiune și Solidaritate”, în două blocul politic întitulat „Victorie”, care nu a fost admis să participe la alegerile din 20 octombrie, într-un caz – Blocul electoral „Împreună” și în alt caz – autoritățile publice locale.
De asemenea, analista Promo-LEX, Mariana Focșa, a ridicat semne de întrebare privind unele prevederi ale cadrului legal național în comparație cu cele ale Codului de bune practici în materie de referendum.
„Cadrul legal național acordă posibilitatea de a se înregistra în calitate de participanți la referendum doar partidelor politice și blocurilor electorale, ceea ce sunt niște măsuri restrictive comparativ cu recomandările standardelor internaționale”, a menționat Mariana Focșa.
Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului a fost lansată pe 20 august. Asociația a delegat 45 de observatori pe termen lung (OTL), alături de circa 740 de observatori pe termen scurt (OTS), care vor monitoriza alegerile la nivel național în calitate de observatori statici în 600 secții de votare, dar și în cadrul a 70 de echipe mobile care vor vizita toate celelalte secții de votare pe parcursul zilei alegerilor.