Promo-LEX | Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va continua supravegherea executării hotărârii CtEDO privind asistența medicală și condițiile precare de detenție

  • 22 Iunie 2021 10:06
Promo-LEX | Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va continua supravegherea executării hotărârii CtEDO privind asistența medicală și condițiile precare de detenție

La ședința din 9 iunie 2021, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a verificat măsurile pe care le-a întreprins Republica Moldova în vederea executării hotărârilor din grupul de cauze I.D. v. Moldova (10 hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) care se referă în principal la condițiile de detenție precare și lipsa accesului la asistență medicală adecvată în timpul detenției). Comitetul a formulat recomandări obligatorii pentru Guvernul Republicii Moldova, pe care acesta urmează să le execute, anunță Asociația Promo-LEX.

Anterior, Asociația Promo-LEX (inclusiv în parteneriat cu EPLN – European Prison Litigation Network) a expediat comunicări cu privire la executarea măsurilor generale în acest grup de cauze. Comunicările au fost expediate la 20 mai 2019 (a se vedea DH-DD (2019) 635), 20 aprilie 2020 (a se vedea DH-DD (2020) 384), 28 aprilie 2021 (a se vedea DH-DD(2021)481). În aceste comunicări au fost descrise problemele actuale în domeniul asigurării condițiilor de detenție în conformitate cu standardele CoE și ONU, calitatea asistenței medicale (inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19), supraaglomerarea sistemului penitenciar și întârzierea semnificativă în construcția unui penitenciar, se arată în comunicat.

În comunicarea sa, Promo-LEX s-a arătat îngrijorată și de punerea în aplicare a noului remediu preventiv și compensator pentru a contesta condițiile precare de detenție (inclusiv ineficiența remediului preventiv, durata excesivă a examinării plângerilor deținuților în instanța de judecată și sume financiare insuficiente oferite în calitate de compensații), inclusiv consecințele suspendării temporare a mecanismului preventiv și compensatoriu de către autorități.

Comitetul de Miniștri a luat în considerare informația și recomandările prezentate în comunicarea Asociației Promo-LEX.  Comitetul și-a manifestat îngrijorarea cu privire la modul de aplicare a mecanismului preventiv și compensator de către instanțele de judecată (în special, cu privire la termenele de examinare a cauzelor în instanța de judecată), dar și a indicat că suma actuală stabilită de legislație în calitate de compensație financiară pentru o zi de detenție în condiții proaste (apr. 2.55 EUR) este prea mică. Comitetul, de asemenea, s-a arătat îngrijorat de rata înaltă de încarcerare și întârzierea construcției noului penitenciar.

Cu privire la asistența medicală, Comitetul a apreciat cu interes măsurile întreprinse de Guvern în contextul prevenirii COVID 19 în sistemul penitenciar, și a încurajat ca aceste eforturi să continue. Cu toate acestea, Comitetul a solicitat Guvernului să asigure standardele CPT cu privire la asigurarea asistenței medicale în sistemul penitenciar.

Potrivit Directorului de Program al Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru, Comitetul de Miniștri a subliniat:

  • „importanța asigurării faptului că aplicarea practică a remediilor interne este conformă cu cerințele convenției, inclusiv în ceea ce privește durata examinării plângerilor deținuților și cuantumul compensației bănești acordate și a invitat autoritățile să furnizeze informații cu privire la cererile de remediere preventivă și date statistice actualizate cu privire la aplicarea remediului compensatoriu;
  • a reiterat apelul adresat autorităților de a informa în timp util Comitetul Miniștrilor cu privire la toate evoluțiile procesului de reformă a sistemului de reducere a pedepselor și de a coopera îndeaproape cu secretariatul în acest sens;
  • a luat act cu îngrijorare că, în ciuda unei anumite scăderi a populației penitenciarelor din 2018, supraaglomerarea penitenciarelor rămâne o provocare majoră și a îndemnat ferm autoritățile să adopte, cu titlu prioritar, o strategie cuprinzătoare de combatere a supraaglomerării penitenciarelor, în special prin ajustarea pedepselor la închisoare, promovarea utilizării alternativelor la închisoare și reducerea utilizării arestului preventiv; în acest proces, a încurajat autoritățile să profite din plin de asistența tehnică disponibilă în cadrul Planului de acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021 – 2024;
  • a observat, cu îngrijorare, că condițiile materiale de detenție în unele închisori, inclusiv în Penitenciarul nr. 13, au rămas nesatisfăcătoare și a încurajat autoritățile să își mențină eforturile pentru a realiza progrese suplimentare în acest domeniu, executând toate măsurile necesare până când situația va fi complet rezolvată; a reamintit că combaterea supraaglomerării și îmbunătățirea condițiilor materiale de detenție sunt vitale;
  • a regretat profund faptul că nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește construcția noului penitenciar din Chișinău, care este văzută ca o soluție pentru rezolvarea problemei supraaglomerării și a condițiilor materiale proaste de detenție din penitenciarul nr. 13, cu costurile de construcție parțial acoperite de împrumutul de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și parțial din bugetul de stat; a invitat autoritățile să furnizeze, până la 31 decembrie 2021, informații cu privire la măsurile luate pentru a depăși dificultățile actuale în implementarea proiectului și să furnizeze un calendar al construcției noului penitenciar, precum și să solicite autorităților să aloce resursele necesare pentru finalizarea acestui proiect fără întârzieri suplimentare.”

Prin Decizia Comitetului de Miniștri din 9 iunie 2021 (CM/Del/Dec(2021)1406/H46-19) a fost decis de a continua supervizarea executării măsurilor generale formulate în grupul de cauze H46-21 I.D. v. Republica Moldova (Plângerea Nr. 47203/06). Astfel, Comitetul a invitat autoritățile să furnizeze, până la 31 martie 2022, informații și cu privire la următoarele aspecte:

  • aplicarea în practică a remediului preventiv și compensatoriu;
  • informație cu privire la măsurile alternative aplicate pentru ameliorarea condițiilor precare de detenție;
  • măsuri luate pentru îmbunătățirea în continuare a asistenței medicale în instituțiile de detenție;
  • practica organului de urmărire penală și a instanțelor de judecată de examinare a cererilor deținuților cu privire la acordarea întrevederilor cu membrii de familie.

Următoarea evaluare a măsurilor întreprinse de Guvernul RM în grupul cauzelor I.D. v. Moldova, va fi reluată la una din sesiunile Comitetului de Miniștri planificate pe anul 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău