Promo-LEX | Cazul lui Andrei Brăguță dezvăluie o serie de probleme în domeniul justiției și sistemul penitenciar

  • 05 Septembrie 2017 21:30
0%
00:00:00
00:00:00

Cazul lui Andrei Brăguță, tânărul care a decedat în închisoare la câteva zile după ce a fost plasat în arest preventiv, dezvăluie mai multe probleme de ansamblu în domeniul justiției și sistemul penitenciar, afirmă juriștii Asociației Promo-LEX. Ei au subliniat că acțiunile autorităților nu ar trebui să se limiteze doar la inițierea unor anchete penale și aplicarea unor sancțiuni, dar ar trebui re-evaluate reformele inițiate din 2009 până în prezent în sectorul justiției.

Modul în care au acționat polițiștii, procurorii și judecătorul de instrucție, fără să ia în considerare problemele de sănătate ale lui Andrei Brăguță, denotă faptul că sistemul nu este pregătit să facă față unei situații când în custodia organelor de drept ajung persoane cu afecțiuni mintale, afirmă experții Promo-LEX.

Directorul asociației, Ion Manole, a remarcat că acest caz scoate în evidență o serie de probleme grave.

Acest caz, Andrei Brăguță, deși este unic în felul său, el relevă mai multe probleme sistemice. În mod special, acomodarea persoanelor cu deficiențe psihice aflate în custodia statului, acordarea asistenței medicale în instituțiile penitenciare, asistența juridică, aplicarea arbitrară a arestului. Considerăm că în acest moment acțiunile organelor de drept sunt adecvate, dar nu considerăm că aceste acțiuni trebuie să se limiteze la o simplă sancțiune și anchetă penală din partea organelor competente, ci trebuie să provoace o re-evaluare a reformelor care s-au făcut în Republica Moldova în aceste domenii.”

În acest context, ar trebui să investigat și cazul de scurgere de informații, atunci când imaginile filmate cu Andrei Brăguță aflat în custodia poliției au apărut pe un portal informativ, a menționat avocatul Vadim Vieru.

„Eu văd două căi care trebuie urmate neapărat, o investigație internă la nivel de Inspectorat General al Poliției, să se identifice cine sunt persoanele care au transmis aceste imagini și să fie dată o calificare juridică acestor fapte, dar și probabil urmează să fie dat o calificare și portalului de știri care a publicat aceste imagini.”

Amintim că șapte persoane sunt cercetate penal într-un dosar intentat de Procuratura Generală pe acest caz. Este vorba despre angajați ai izolatorului și deținuți cu care Andrei Brăguță a fost plasat în aceeași celulă.

Tânărul de 32 de ani a ajuns în detenție după ce s-ar fi luat la harță cu inspectorii de patrulare, deoarece aceștia i-ar fi aplicat o amendă pentru depășirea limitei de viteză. Incidentul s-a produs la mijlocul lunii august, când bărbatul a fost reținut.

Pe 31 august, poliția a venit cu precizări în cazul decesului tânărului, menționând că acesta ar fi murit de pneumonie, iar vânătăile de pe corp ar fi fost rezultatul agresiunii din partea colegilor de celulă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău