Promo-LEX a constatat situații de implicare a președintelui în promovarea PSRM la alegeri

  • 05 Septembrie 2019 16:31
Promo-LEX a constatat situații de implicare a președintelui în promovarea PSRM la alegeri

Misiunea de Observare a alegerilor a Asociației Promo-LEX a constatat cel puțin patru situații ce pot fi interpretate drept implicare a președintelui Igor Dodon în promovarea PSRM și a potențialilor candidați ai acestuia.

Declarația a fost făcută de către directorul de programe Promo-LEX, Pavel Postica, într-o conferință de presă la IPN, în contextul prezentării celui de-al doilea Raport de monitorizare a alegerilor locale generale și alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie.

În  perioada monitorizată, 15 august – 3 septembrie, observatorii Promo-LEX au raportat cel puțin trei evenimente cu potențial impact electoral și transfer de imagine, organizate cu implicarea fundațiilor și organizațiilor asociate cu partidele politice: două cazuri – Fundația „Renato Usatîi” și un caz – Asociația Obștească „Pentru Orhei”.

Promo-LEX a identificat cel puțin 14 cazuri ce pot fi calificate drept desemnare a candidaților înainte de termen: 9 cazuri – USB și 5 cazuri – Blocul ACUM (PPPDA/PAS). Misiunea de Observare reiterează poziția sa privind necesitatea extinderii perioadei de desemnare în cazul alegerilor locale, care este mai scurtă comparativ cu alegerile parlamentare și prezidențiale.

În contextul alegerilor parlamentare noi, Promo-LEX a constatat un activism sporit al potențialilor candidați pentru funcția de deputat în circumscripțiile uninominale, fiind înregistrate 41 grupuri de inițiativă. 68% din candidați sunt desemnați de partide politice și un bloc electoral. Doar doi subiecți cu drept de desemnare –  Blocul Electoral ACUM și PLR au candidați pentru toate cele patru circumscripții în care vor avea loc alegeri noi.

Promo-LEX a identificat și cel puțin 40 de cazuri ce pot fi interpretate drept activități cu tentă electorală. Lider este PSRM cu 25 de cazuri, PN – 6, Blocul Electoral ACUM – 5, PDM – 2, PPȘ – 1 și PCRM – 1. La fel, au fost identificate cel puțin 10 cazuri ce pot fi interpretate drept utilizare a resurselor administrative. În 8 cazuri este vizat PSRM, în unul PDM și în un potențial candidat la moment neafiliat politic.

În altă ordine de idei, Pavel Postica, a comunicat că Promo-LEX va desfășura Campania de informare, educație electorală și mobilizare apolitică a cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot „Dau Votul Pentru …”. Ea va include: activități de informare „din ușă în ușă”, realizate în 70 de localități, cu implicarea a 34 de coordonatori și peste 200 de voluntari, 10 dezbateri electorale publice în 10 localități rurale și urbane, dezbateri TV și Radio etc.

Misiunea de Observare a alegerilor din 20 octombrie 2019 este desfășurată de Asociația Promo - LEX cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), prin Programul „Democrație, Transparență și Responsabilitate”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău