Promo-Lex: Recomandări privind perfecționarea cadrului legal și procedurilor electorale

  • 17 Septembrie 2015 15:22
Promo-Lex: Recomandări privind perfecționarea cadrului legal și procedurilor electorale

Alegerile locale generale din acest an au fost marcate de o participare moderată a populației, de o concurența activă a candidaților, fiind organizate satisfăcător de către organele responsabile.

Sunt concluziile unei mese rotunde, realizate de Asociația Promo-LEX, la care au fost discutate principalele carențe ale legislației electorale din Republica Moldova, dar și modalități de îmbunătățire a acesteia.

Potrivit raportului Promo LEX,  perioada preelectorală a fost marcată de incertitudine cu privire la organizarea scrutinului, iar CEC a fost determinată să modifice cadrul normativ cu mai puțin de un an înainte de alegeri, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. Totodată, susține șeful Misiunii de Observtori Promo-LEX, Pavel Postică, o problemă majoră a fost accesul la verificarea listelor electorale, fapt care a diminuat încrederea alegătorilor în procesul electoral, iar interpretarea defectuoasă a legislației electorale cu privire la întocmirea listelor electorale în baza reședinței a permis migrația artificială a alegătorilor și a determinat apariția unor incidente cu aplicarea violenței și chiar devastarea unei secții de votare.

Misiunea de Observare Promo-LEX a remarcat sporirea nesemnificativă a gradului de transparență în declararea mijloacelor financiare utilizate de către concurenții electorali, dar și persistența unor carențe majore la acest capitol. De asemenea, potrivit jurnalistului Vasile Botnaru care a moderat discuțiile, sumele enorme pe care le pot cheltui partidele mari, din start îi pun într-o poziție defavorabilă pe concurenții mici, aspect care ar urma să fie luat în considerație la viitoarele modificări ale Codului Electoral.

În urma constatărilor din raportul final, Promo-LEX a formulat 42 de recomandări privind perfecționarea cadrului legal și procedurilor electorale. Printre acestea se numără stabilirea unei date unice a alegerilor locale generale, asigurarea unei mai bune transparențe și accesibilității listelor electorale, asigurarea exercitării dreptului la vot al alegătorilor care nu au nici domiciliu și nici reședință, instituirea unui plafon financiar unic pentru toți concurenții electorali, aplicarea sancțiunilor graduale în cazul încălcării legislației din domeniul finanțării campaniilor electorale, dar și a celor care utilizează resurse administrative, oferă cadouri electorale,  utilizează simboluri interzise sau  instigă la acte de violență și intimidează cetățenii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău