Proiectul privind reformarea Curții Supreme de Justiție a fost remis spre consultare publică

  • 29 August 15:21
Proiectul privind reformarea Curții Supreme de Justiție a fost remis spre consultare publică

Ministerul Justiției a remis spre consultare publică proiectul de lege cu privire la reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ). Acesta va fi expediat și Comisiei de la Veneția pentru expertizare, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Justiției, până la data de 6 septembrie, instituțiile responsabile din domeniul justiției, precum și organizațiile neguvernamentale urmează să vină cu propuneri și recomandări pentru îmbunătățirea proiectului de lege.

Conform autorilor documentului, urmează a fi modificată componența CSJ și micșorat numărul de judecători de la 33 la 20, până la 1 iunie 2023, când urmează să își înceapă activitatea noua componență a CSJ. Magistrații CSJ vor fi selectați de Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), prin concurs public, în bază de merit. 13 judecători vor fi selectați din rândul judecătorilor de carieră, iar alți șapte - din rândul juriștilor non-judecători (avocați, procurori, profesori universitari).

La fel, proiectul prevede efectuarea evaluării extraordinare a actualilor judecători ai CSJ, precum și a candidaților la cele șapte funcții destinate non-judecătorilor. Aceasta se va efectua în două etape: evaluarea integrității etice și financiare, și cea a profesionalismului.

Prima etapă este pusă în sarcina Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (Comisia pre-vetting), care se va expune asupra integrității etice și financiare atât a actualilor judecători din CSJ, cât și a candidaților la funcțiile vacante din CSJ. În acest context, se propune prelungirea mandatului Comisiei pre-vetting cu încă un an.

În cazul în care candidatul va promova prima etapă a evaluării de către Comisia pre-vetting, atunci CSM, prin intermediul Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, va efectua evaluarea candidatului pe un al treilea criteriu – profesionalismul relevant funcției. De asemenea, CSJ va fi autoritatea principală responsabilă de asigurarea interpretării și aplicării uniforme a legislației în sistemul judecătoresc.

La elaborarea proiectului de lege a contribuit grupul de lucru pentru elaborarea Conceptului de reformare a CSJ, din care fac parte reprezentanți ai CSJ, Consiliului Superior al Magistraturii, Curților de Apel, Judecătoriei Chișinău, Consiliului Superior al Procurorilor, Uniunii Avocaților din Moldova, Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Centrului de Resurse Juridice din Moldova ș.a

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
1
Sun
1
Mon
-0
Tue
0
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău