Proiectul privind „deoffshorizarea”, aprobat de Comisia parlamentară de specialitate. Ce prevede documentul

  • 18 Septembrie 2019 13:34
Proiectul privind „deoffshorizarea”, aprobat de Comisia parlamentară de specialitate. Ce prevede documentul

Companiile înregistrate în zone offshore vor avea restricții de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni de lucrări și servicii, potrivit unui proiect de lege aprobat astăzi de Comisia pentru economie, buget și finanțe a Parlamentului. 

Proiectul, elaborat de președintele Comisiei, deputatul Igor Munteanu, numit și ”legea deoffshorizării”, prevede restricționarea participării companiilor  din jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență, adică din așa-numitele zone offshore la proceduri de privatizare, concesionare și alte tipuri de contracte cu statul. Igor Munteanu a motivat necesitatea proiectului prin experiența proastă din anii precedenți.

Potrivit proiectului, Guvernul urmează să aprobe metodologia de stabilire a jurisdicțiilor ce nu implementează standarde internaționale de transparență, precum și lista acestora. Deputatul Alexandru Oleinic a menționat însă că lista ar trebui stabilită în lege.

Potrivit unui studiu internațional realizat de Global Financial Integrity, citat în nota de fundamentare a proiectului de lege, fluxurile financiare ilegale determinate de offshorizarea economiei reprezintă aproximativ 1,2 miliarde de dolari anual în Rep. Moldova. Suma totală a fluxurile ilicite în ultimii 10 ani este estimată la 10 miliarde de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău