Proiectul Legii cu privire la avocatură, votat în 2017 în prima lectură, va fi retras din Parlament (Bizlaw)

  • 05 Noiembrie 2019 10:30
Proiectul Legii cu privire la avocatură, votat în 2017 în prima lectură, va fi retras din Parlament (Bizlaw)

Ministerul Justiției a publicat pentru consultări publice un proiect cu privire la retragerea din Parlament a modificărilor la Legea cu privire la avocatură, aprobate în 2017 în prima lectură, transmite bizlaw.md

Potrivit Ministerului, după ce a trecut o perioadă considerabilă de timp din momentul când proiectul a fost elaborat și până în prezent, în cuprinsul acestuia au fost identificate prevederi care nu mai sunt actuale și care necesită a fi revizuite, reieșind din realitățile existente şi ultimele modificări în legislație.

Totodată, Ministerul notează că varianta actuală a proiectului nu este susținută nici de Uniunea Avocaților, care a este cea care a solicitat retragerea documentului din Parlament

Ministerul mai notează că prin retragerea documentului se va asigura o oportunitate suplimentară de perfecționare a Legii cu privire la avocatură, prin crearea unei posibilități de analiză şi eventuală includere a unor propuneri noi de modificare a prevederilor legii.

Amintim că, Uniunea Avocaților a anunțat în iulie că intenționează să retragă din Parlament proiectul de modificare a Legii cu privire la avocatură, elaborat în 2015 şi votat în prima lectură la data de 2 iulie 2017 și să înainteze un proiect nou.

Proiectul aprobat în prima lectură stabilea consolidarea sistemului de asigurare de răspundere civilă, prevăzând că prejudiciile cauzate de avocat urmează să fie acoperite de asigurător, dar nu de apărător.

De asemenea, documentul conținea modificări și în ceea ce privește răspunderea disciplinară, astfel încât și avocații stagiari să poată fi sancționați.

Totodată, proiectul prevedea majorarea amenzilor (între 1.000 și 10.000 de lei).

O altă modificare viza ca examenul de admitere la stagiu, precum și examenul de calificare să fie în format electronic. Conform altei modificări propuse, profesia de avocat urma a fi incompatibilă cu activitatea de executor judecătoresc, dar compatibilă:

  • cu exercitarea funcțiilor legate de activitatea ştiinţifică, didactică, de creaţie;
  • cu exercitarea activităţilor sau funcțiilor remunerate în cadrul consiliilor de administraţie ale persoanelor juridice de drept privat sau public;
  • cu calitatea de mediator, traducător/interpret autorizat, arbitru al judecăţii arbitrale (arbitrajului), administrator/lichidator autorizat, mandatar autorizat în proprietatea intelectuală, membru ales în organele de autoadministrare ale avocaţilor, membru nepermanent al Comisiei Electorale Centrale, precum şi cu calitatea de consilier în consiliul local de nivelul I şi II.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
3,95 °C
câțiva nori
Umiditate:69 %
Vint:4,1 m/s
Wed
10 °C
Thu
7 °C
Fri
5 °C
Sat
3 °C
Sun
6 °C

Curs oficial BNM 25 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3167 0.0560
USD 17.8504 0.0246
RON 4.0200 0.0103
UAH 0.7286 -0.0001
RUB 0.2734 -0.0029
Arhivă Radio Chișinău