Proiectul Eu4Moldova | Municipiile Cahul și Ungheni beneficiază de servicii publice mai bune, datorită finanțării UE

  • 21 August 13:30
Proiectul Eu4Moldova | Municipiile Cahul și Ungheni beneficiază de servicii publice mai bune, datorită finanțării UE

Locuitorii municipiilor Cahul și Ungheni și din localitățile învecinate beneficiază de servicii publice și unități publice locale îmbunătățite, grație suportului financiar oferit de Uniunea Europeană prin intermediul proiectului Eu4Moldova: regiuni-cheie. Astfel, au fost create condiții mai bune pentru atragerea investițiilor, dezvoltarea proiectelor de antreprenoriat și crearea locurilor de muncă, au declarat primarii unor localități beneficiare ale proiectului în cadrul unei dezbateri la Agenția de Presă IPN, transmite Radio Chișinău.

Proiectul de facilitare a creșterii socio-economice locale susține eficientizarea guvernării regiunilor vizate, a subliniat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, care și-a exprimat speranța continuării acestui proiect și extinderii numărului localităților beneficiare.

„Este unul dintre cele mai eficiente programe de care Moldova a beneficiat și sper ca Guvernul Republicii Moldova să îl susțină în continuare, bineînțeles, cu acceptul UE. Dar e foarte important ca de la Guvern să vină demersul că este nevoie să continue acest program și să extindă numărul de localități care beneficiază de el”, a spus Nicolae Dandiș.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 26 de milioane de dolari, dintre care șapte milioane prevăzute pentru anul curent. Acest buget este insuficient pentru finanțarea multor proiecte importante, care le-ar permite localnicilor să deschidă afaceri și să rămână acasă, susține primarul de Cahul.

„Există o bază foarte importantă de proiecte care nu au avut o acoperire financiară și dorința mea este să găsim alte instituții care susțin acele idei de afaceri care au fost propuse. Mai multe familii tinere au rămas în Cahul datorită suportului pe care l-au avut, 20,000-30,000 de euro per grant. Deci au pus o afacere de familie pe picioare și își văd viitorul aici”, a mai precizat primarul municipiului Cahul.

De asemenea, proiectul a contribuit la dezvoltarea infrastructurii localităților învecinate, a menționat primarul satului Colibași, raionul Cahul, Ion Dolganiuc.

„Localitatea este gazificată, localitatea este iluminată integral, vorbesc despre iluminare stradală, apeducte. Urmează să construim drumurile locale, dar până atunci ne propunem să dezvoltăm sistemul de canalizare”, a precizat Ion Dolganiuc. 

Menționăm că programul „Eu4Moldova: regiuni-cheie”, cu o perioadă de implementare de cinci ani, este finanțat de UE, PNUD, administrațiile publice locale și Franța. De la lansarea proiectului în 2019, în municipiile Cahul și Ungheni a fost instituit Ghișeul Unic, 8 clustere au beneficiat de granturi în valoare de 800,000 de euro pentru crearea locurilor de muncă și atragerea investițiilor, 75 de companii, start-up-uri și inițiative de antreprenoriat au beneficiat de granturi de peste 1 milion de euro. De asemenea, au fost implementate zeci de proiecte de dezvoltare a infrastructurii și a fost creată o agendă de dezvoltare SMART și de e-Transformare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,24
Cer fragmentat
Umiditate:68 %
Vint:2,57 m/s
Fri
22
Sat
23
Sun
19
Mon
17
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău