Proiectul de lege care prevede revenirea la prevederile anterioare privind creșterea treptată a vârstei de pensionare, votat în cea de-a doua lectură

  • 06 Decembrie 2021 17:16
Proiectul de lege care prevede revenirea la prevederile anterioare privind creșterea treptată a vârstei de pensionare, votat în cea de-a doua lectură

Majoritatea parlamentară a votat astăzi, în pofida protestelor opoziției, proiectul de lege care prevede revenirea la prevederile anterioare privind creșterea treptată a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați până la 63 de ani.

În același timp, proiectul propus de deputați PAS prevede posibilitatea pensionării înainte de limita de vârstă, în schimbul unui anumit stagiu de cotizare - 35,6 ani (urmând să crească treptat până la 37 de ani) și de 39 de ani pentru bărbați.

Indexarea pensiilor se va face o dată pe an, la 1 aprilie, față de două ori în prezent, în schimb va fi modificat mecanismul de calcul al indexării, inclusiv prin oferirea unei sume fixe pentru funcționari, în funcție de creșterea economică anuală.

Opoziția socialistă a blocat tribuna centrală a Parlamentului, încercând să convingă majoritatea parlamentară să nu voteze legea.

Amintim că anul trecut, majoritatea parlamentară de atunci PSRM-Șor a votat reducerea vârstei de pensionare la 62 de ani pentru bărbați și 57 pentru femei, urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Inițiativa a fost criticată atunci de experți, care au calificat-o drept populistă și care va pune presiuni enorme pe buget.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău