Proiectul care prevede condiții speciale pentru procedura de achiziție a vaccinurilor anti-Covid, aprobat de deputați în prima lectură

  • 12 Martie 2021 12:55
Proiectul care prevede condiții speciale pentru procedura de achiziție a vaccinurilor anti-Covid, aprobat de deputați în prima lectură

Parlamentul a aprobat astăzi în prima lectură proiectul de lege care prevede condiții speciale pentru procedura de achiziție a vaccinurilor anti-Covid. Inițiativa semnată de deputați ai tuturor grupurilor parlamentare cu excepția Platformei DA prevede instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică.

Modificările permit simplificarea și urgentarea procedurii de achiziții publice pentru procurarea vaccinurilor anti-Covid.

Unii deputați au exprimat îngrijorări că modificarea procedurilor va permite acțiuni de corupție, iar deputatul Platformei DA, Dinu Plângău s-a întrebat dacă proiectul nu este făcut în așa fel încât să favorizeze un anumit producător sau intermediar.

Unii deputați au propus ca Republica Moldova să procure vaccinurile doar de la producătorii autorizați în Uniunea Euopeană.

Amintim că ieri Guvernul a aprobat alocarea a 60 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru procurarea vaccinurilor anti-Covid. Potrivit proiectului de hotărâre, din acești bani urmează a fi procurate aproximativ 338 de mii 600 de doze, ceea ce reprezintă aproape un sfert din necesarul de aproape 1,4 milioane de doze pentru a vaccina 20% din populație.

Autoritățile au ca scop vaccinarea a 70% din populație pentru care sunt necesare aproape 4,9 milioane de doze de vaccin. Guvernul speră că va obține gratuit sau la prețuri preferențiale vaccinuri prin intermediul programului COVAX.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău