Proiectul Bugetului de stat, votat în prima lectură

  • 23 Noiembrie 2018 14:14
Proiectul Bugetului de stat, votat în prima lectură

Proiectul Bugetului de stat a fost votat, astăzi, în prima lectură.

Proiectul bugetului de stat pentru anul 2019 este unul electoral, existând riscul ca autoritățile să nu-l poată realiza, în special din cauza suspendării sprijinului financiar extern, susține opoziția parlamentară. Pe de altă parte, reprezentanții Guvernului dau asigurări că există destule premise pentru a prognoza creșterea economică din 2019 și reluarea asistenței externe. 

Examinarea proiectului bugetului de stat pentru anul viitor în Parlament, a provocat dezbateri de câteva ore și chiar replici acide între putere și opoziție. Guvernul prognozează creșterea economiei cu 4%, majorarea exporturilor, importurilor, a transferurilor de bani de peste hotare și creșterea producției agricole. Reprezentantul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu susține că și sectorul creditării bancare, care s-a redus în ultimii ani, se va relansa.

„Soldul creditelor, care a fost în descreștere în ultimii 4 ani, a crescut cu 4,3% în luna octombrie față de acum un an. Mai mult ca atât, conform prognozelor Băncii Naționale, creditele acordate în economie vor crește anul viitor cu 15%”, a afirmat Vitalie Iurcu.

Pe de altă parte, opoziția și-a exprimat îngrijorarea că autoritățile nu vor putea realiza bugetul conform parametrilor propuși, în special din cauza incertitudinii privind finanțarea externă. Pentru anul viitor sunt preconizate granturi de aproape 2 miliarde de lei. 

„Dacă actuala guvernare se menține la putere și anul viitor, după alegerile parlamentare, putem să riscăm să nu obținem nici ceea ce am ratat anul trecut”, a declarat deputatul socialist Oleg Cuciuc.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a dat însă asigurări că după alegeri, situația se va îmbunătăți.

„Am inclus în buget aceste venituri pentru că mizăm pe continuitatea integrării europene și implementării agendei de reforme. Noi suntem siguri că această continuitate va fi asigurată și aceste finanțări vor veni. Dar, în perspectivă lungă, noi trebuie să ne învățăm să trăim din surse proprii”, a spus ministrul. 

Deputata PLDM, Mara Ciobanu, a calificat însă proiectul bugetului drept unul electoral, care ar servi intereselor Partidului Democrat, aflat la guvernare.

„Bugetul de stat pentru 2019 este unul strict electoral și asta am înțeles-o cu toții. De raionul Nisporeni are grijă liderul PDM Vladimir Plahotniuc, ca din bugetul de stat să dăruiască tot de ce crede el că au nevoie cei care trebuie să-l voteze”, consideră Maria Ciobanu.

Veniturile bugetului public național în anul 2019 vor constitui 63,4 miliarde de lei, iar cheltuielile vor fi cu aproape 6 miliarde mai mari. Atât veniturile, cât și cheltuielile vor crește cu peste 9% față de anul curent. Deficitul bugetar va fi mai mare decât în acest an și va ajunge la 2,7% din Produsul Intern Brut. Datoria de stat va crește mai semnificativ – cu peste 6 miliarde de lei și va ajunge la sfârșitul anului viitor la 63 de miliarde, sau 30% din Produsul Intern Brut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău