Proiectul Bugetului 2015 prevede impozitarea remitențelor

  • 02 Aprilie 2015 13:04
Proiectul Bugetului 2015 prevede impozitarea remitențelor

Cu o întârziere de peste 10 luni, proiectul Politicii Bugetar Fiscale pentru anul 2015 urmează a fi discutat și aprobat pe 3 aprilie într-o ședință specială de Guvern.

Documentul, care nu a fost făcut public de Ministerul Finanțelor, a fost remis pe 1 aprilie ministerelor spre examinare, iar unele prevederi ale acestuia au apărut pe rețelele de socializare. Proiectul vine cu mai multe surprize, printre care majorarea taxei auto, impozite mai mari pentru instituțiile de învățământ, dar și impozitarea remitențelor.

Printre propunerile ce se regăsesc în proiectul politicii bugetar fiscale pentru anul 2015 se numără obligativitatea oricărui agent economic de a se înregistra ca și plătitor de TVA, și nu la atingerea unei cifre de afaceri de 100 de mii de lei cum este în prezent.  Altă inovație este anularea facilităților fiscale acordate persoanelor juridice pentru veniturile obținute din dobânzile de la depozitele bancare.

De asemenea, și remitențele ar putea fi taxate, odată cu introducerea prevederii ca orice venit, obținut în afara teritoriului Republicii Moldova să fie impozitat, lucru ce va stârni nemulțumirea unei mari părți a populației, susține expertul economic, Viorel Gârbu.  În același timp, spune expertul, nu este cum statul ar putea impozita aceste sume la modul practic, dacă ele nu vor fi declarate oficial.

Documentul prevede și impozitarea îndemnizațiilor de concediere, precum și a și tuturor formelor de venit obținute de instituțiile de învățământ, indiferent de forma de proprietate.

Totodată, se propune revenirea la declarațiile vamale pe suport de hârtie, întrucât autoritățile s-au grăbit atunci când în iulie 2014 le-au exclus din lista documentelor depuse și acceptate la Fisc. Expertul economic Viorel Gârbu crede că astfel statul va încuraja corupția, iar excluderea declarațiilor în format electronic este un pas înapoi în calea apropierii Republicii Moldova de standardele europene.

Accizele pentru carburanți, taxele pentru vămuirea mașinilor, precum și taxa de drum urmează a fi majorate. Astfel, proprietarii de automobile urmează să plătească de la 960 de lei până la aproximativ 10.000 de lei, în funcție de capacitatea motorului, iar vămuirea automobilelor va fi mai scumpă cu până la șapte eurocenți pentru fiecare centimetru cub al motorului.

Potrivit datelor Ministerul Finanțelor, bugetul de stat pentru anul 2015  prevede venituri în sumă de aproximativ 30,3 miliarde  de lei  și cheltuieli în sumă de 34,3 miliarde. Deficitul de peste 3 miliarde de lei urmează a fi acoperit din privatizări, dar și din împrumuturi externe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău