Proiectul Băncii Mondiale „Ameliorarea Competitivității” a fost prelungit cu doi ani

  • 16 Septembrie 2019 08:45
Proiectul Băncii Mondiale „Ameliorarea Competitivității” a fost prelungit cu doi ani

Componenta de granturi pentru întreprinderile mici și mijlocii a Proiectului Ameliorarea Competitivității (PAC II) a fost prelungită până la 30 iulie 2021, conform unei decizii în acest sens, luată de Banca Mondială, la solicitarea Ministerului Economiei și Infrastructurii. Hotărârea a fost completată de majorarea plafonului de cofinanțare până la suma de 300 mii de lei, asigurând astfel accesul agenților economici din R. Moldova la finanțare din partea Proiectului pentru a-și lărgi exporturile, transmite MOLDPRES.

Prin intermediul acestui proiect, peste o sută de întreprinderi beneficiare au reușit să-și mărească volumul afacerii și au creat circa 340 de noi locuri de muncă, generând în medie exporturi de peste 232 mii de dolari.

Până în prezent, de granturi, în sumă de aproape un milion de dolari, au beneficiat peste 140 de  întreprinderi din țara noastră. Cei mai mulți dintre beneficiarii PAC II sunt din sectorul agroalimentar și băuturi - 31%, din sectorul producere - 20%, textile - 14%, servicii - 14%, agricultură - 12%, tehnologia informației și producerea componentelor electronice - 9%.

Componenta de grant a Proiectului Ameliorarea Competitivității II are un buget de circa 2,8 milioane de dolari și oferă finanțări nerambursabile în valoare de până la 300 mii de lei per agent economic, destinate companiilor mici și mijlocii pentru contractarea serviciilor de dezvoltare a afacerii și îmbunătățirea potențialului de export. Până la 30% din suma grantului poate fi utilizată pentru procurarea de echipament.

Cele mai solicitate servicii de dezvoltare a afacerilor, finanțate de PAC II, au ținut de marketing și promovare. Mai mult de jumătate dintre beneficiarii de granturi au solicitat finanțare pentru imaginea brandului și identitate corporativă, design și ambalaje, dezvoltarea strategiilor de marketing, elaborare de site-uri cu magazine online. Printre alte servicii de dezvoltare solicitate de beneficiarii PAC II se numără certificarea în domeniul sistemelor de management al calității, sisteme informaționale, cercetări de piață, optimizarea proceselor interne ș.a.

Ministerul Economiei și Infrastructurii încurajează agenții economici din Republica Moldova să aplice la programul de cofinanțare prin intermediul proiectului de Ameliorare a Competitivității în scopul întăririi competitivității de export și extinderii pe noi piețe de desfacere.

Cu un buget total de 45 milioane de dolari SUA, PAC II  este implementat în perioada 2015-2021. Proiectul își propune să îmbunătățească mediul de afaceri prin susținerea Guvernului în implementarea strategiilor orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea constrângerilor și costurilor pentru gestionarea afacerii. Totodată, proiectul contribuie la dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii prin facilitarea accesului la finanțare pe termen mediu și lung, fortificarea capacităților instituționale ale ODIMM și Agenției de Investiții, oferirea de granturi agenților economici privați, care contribuie la sporirea competitivității de export etc.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24
Nori împrăștiați
Umiditate:41 %
Vint:2,6 m/s
Mon
23
Tue
24
Wed
24
Thu
20
Fri
19

Curs oficial BNM 10 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6172 -0.0617
USD 16.5952 -0.0205
RON 4.0556 -0.0138
UAH 0.6004 0.0004
RUB 0.2257 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău