Proiectele finanțate de UE în R.Moldova se vor regăsi pe o platformă on-line accesibilă tuturor utilizatorilor

  • 15 Octombrie 2019 17:40
Proiectele finanțate de UE în R.Moldova se vor regăsi pe o platformă on-line accesibilă tuturor utilizatorilor

Proiectele finanțate de Uniunea Europeană în Republica Moldova se vor regăsi pe o platformă on-line accesibilă tuturor utilizatorilor. Acest instrument va servi la informarea cetățenilor despre proiectele de dezvoltare aflate în desfășurare. O relatare de Aliona Savca, pentru Radio România Chișinău.

Pe platforma on-line eu4moldova.md pot fi găsite informații despre proiectele finanțate de către Uniunea Europeană în diverse domenii cum ar fi agricultură, transport, infrastructură, energie sau sănătate. Multe dintre acestea se află în proces de implementare, altele au fost finalizate.

Unul dintre sutele de proiecte susținute de UE este Centrul de Sănătate cel din Varnița, raionul Anenii Noi, care a beneficiat de aproape un milion 700 de mii de lei pentru construcția unei anexe la clădire. Potrivit asistentei medicale principale, Veronica Coleadinschi, implementarea acestui proiect a oferit acces la servicii medicale și locuitorilor din stânga Nistrului.

„Vine populație din Transnistria din trei localități: Tiraspol, Bender și raionul Slobozia și de aceea noi am avut nevoie de extinderea Centrului de Sănătate Publică. Acest proiect este foarte important și pentru Centrul de Sănătate, și pentru localitate, și pentru întreaga țară, deoarece, orice pacient intrând în Centrul de Sănătate și-ar dori să fie primit în condiții bune.”

Construcția unei centrale termice la grădinița din satul Hârbovăț, comuna Onișcani, raionul Călărași este un al proiect finanțat de Uniunea Europeană. Potrivit directoarei, Lilia Moga, implementarea acestui proiect a asigurat o economie de 20 la sută a cheltuielilor prevăzute pentru încălzire. 

„ Suntem asigurați cu energie pe biomasă pe tot parcursul întregului sezon de încălzire. Folosim aproximativ douăzeci de tone, nu mai mult de 45 de mii de lei pe an. Dacă am compara cheltuielile de până atunci erau la 60 – 70 de mii. Economiile noi le-am folosit în schimbarea ușilor, ferestrelor cu termopan pentru ca să conservăm căldura.”

Șeful Delegației UE în Moldova, Peter Michalko, a subliniat că aceasta platformă va concentra informația despre cooperarea dintre Moldova și Uniunea Europeană și susținerea din partea europeană pentru proiecte de dezvoltare.

„ Peste 1000 de proiecte, deja, realizate în Republica Moldova care în mod direct au adus rezultate pozitive pentru mai mult de jumătate de milion de oameni și vrem asta să fie la dispoziția partenerilor noștri din Republica Moldova care pot să folosească această informație, dar mai ales să fie un instrument care va ajuta pentru plănuirea în viitor a acestor activități de dezvoltare.”

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că prin finanțarea proiectelor de dezvoltare de către Uniunea Europeană, construim Europa acasă.

„În momentul în care Uniunea Europeană ne oferă finanțare ele devin proiecte, iar aceste proiecte se transformă în beneficii concrete pentru cetățenii noștri: spitale renovate, grădinițe și școli renovate, zeci și sute de măsuri prin care Uniunea Europeană ne ajută să construim Europa acasă. Asta este miza proiectelor.”

În prezent, 150 de proiecte finanțate de EU sunt în desfășurare.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău