Proiecte regionale vor fi inventariate de autorități: „Verificați ca fiecare proiect să dețină întreg pachetul necesar de documente!”

  • 28 Iunie 2019 15:10
Proiecte regionale vor fi inventariate de autorități: „Verificați ca fiecare proiect să dețină întreg pachetul necesar de documente!”

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) va crea o comisie care va inventaria mai multe proiecte de dezvoltare din țară. Despre aceasta s-a discutat la o ședință cu autoritățile publice locale, desfășurată vineri, 28 iunie, unde s-a vorbit despre prestarea serviciilor de gospodărie comunală în localitățile R. Moldova, transmite MOLDPRES.

”În prezent suntem în proces de creare a unei echipe interministeriale pentru inventarierea proiectelor aplicate la Fondul Ecologic Național. S-au aplicat și s-au promis proiecte de trei miliarde de lei, iar fondul dispune de 220 milioane de lei. Vom face publice proiectele cu starea lor la zi și împreună cu dumneavoastră vom decide care sunt prioritare, iar împreună cu partenerii de dezvoltare vom identifica surse pentru finalizarea sau completarea proiectelor. Înțelegem că toate proiectele au demarat, dar va trebui să fim realiști și conștienți să nu investim în sisteme și infrastructură de care beneficiarii nu au nevoie sau al căror cost de întreținere va depăși posibilitățile”, a declarat Georgeta Mincu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

În context, oficialul a subliniat că „este  nevoie de responsabilitatea administrației locale, atunci când demarează un proiect”.

„Vă rugăm să verificați ca fiecare proiect să dețină întreg pachetul necesar de documente: proiect tehnic, contract de responsabil tehnic și nici un act de efectuare a lucrărilor să nu fie semnat fără compararea cu devizul de cheltuieli. Nu vom da bugete adiționale pentru lucrări adăugătoare dacă nu au fost panificate inițial”, a relevat Georgeta Mincu.

La rândul său, Igor Boțan,  director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă, a menționat că, după cinci ani, a apărut posibilitatea să fie analizate progresele. „Putem să estimăm cum se extind aceste orizonturi temporare, de ce este nevoie pentru a atinge un nivel satisfăcător la scară națională de oferire a serviciilor comunale. Am elaborat platforma www.serviciicomunale.md cu mai multe valențe și lucruri prioritare ce țin de reflectarea corectă a performanței administrațiilor locale, care vor permite îmbunătățirea serviciilor”,  a spus Boțan.

Evenimentul a fost organizat de Asociația pentru Democrație Participativă și a avut drept obiectiv prezentarea rezultatelor evaluării calității serviciilor oferite de administrația locală pentru cetățeni, în ultimii cinci ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău