Proiecte de cadre de negociere pentru aderarea la UE a Republicii Moldova și Ucrainei, prezentate Consiliului European. Josep Borrell: Deși se confruntă cu atacuri hibride din partea Rusiei, Republica Moldova face progrese
-
13 Martie 14:13
Comisia Europeană (CE) a înaintat astăzi, 13 martie, Consiliului European propuneri de proiecte de cadre de negociere pentru Ucraina și Moldova, transmite Radio Chișinău.
CE va prezenta Consiliului un raport oral cu privire la progresele înregistrate de ambele țări pentru a răspunde la recomandările formulate în raportul Comisiei privind extinderea din 8 noiembrie, a informat Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
„Deși se confruntă cu atacuri hibride din partea Rusiei, Republica Moldova continuă să înregistreze progrese în reformele necesare pentru aderare la UE și a demonstrat o rezistență impresionantă. Prezentarea propunerilor de proiecte de cadre de negociere pentru Ucraina și Moldova reprezintă un pas înainte în acest proces (de aderare la UE – n.r.)”, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell.
Cadrele de negociere stabilesc orientările și principiile pentru negocierile de aderare cu fiecare țară candidată. Proiectele de cadre pregătite de Comisia Europeană sunt împărțite în trei părți:
- principiile care reglementează negocierile de aderare;
- conținutul negocierilor;
- procedura de negociere. Obiectivul negocierilor este ca Ucraina și Moldova să adopte acquis-ul UE în întregime și să asigure punerea în aplicare și respectarea deplină a acestuia.
Proiectele de cadre de negociere se bazează pe experiența extinderilor anterioare și pe negocierile de aderare în curs de desfășurare. Acestea integrează metodologia de extindere revizuită și iau în considerare evoluția acquis-ului UE.
Consiliul trebuie acum să înceapă deliberările interne cu privire la aceste texte. Odată ce Consiliul a adoptat cadrele de negociere, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene va prezenta poziția comună a UE convenită în cadrul primei conferințe interguvernamentale cu fiecare țară, marcând astfel începutul oficial al negocierilor de aderare. Cadrele de negociere vor fi făcute publice în această etapă.