Proiect transfrontalier de 10 milioane de euro. SMURD 2 va fi implementat în R.Moldova

  • 28 Iunie 2019 21:12
Proiect transfrontalier de 10 milioane de euro. SMURD 2 va fi implementat în R.Moldova

Pe 27 iunie, în București, la sediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, România a fost semnat Contractul de grant pentru finanțarea de către Comisia Europeană a proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) și de pregătire a personalului de intervenție în situații de urgență în zona transfrontalieră dintre Republica Moldova și România”, intitulat pe scurt SMURD 2.

IGSU al MAI al Republicii Moldova, în parteneriat cu instituții de profil din România și Republica Moldova va implementa activitățile proiectului SMURD 2 în perioada anilor 2019 - 2022.

Proiectul transfrontalier SMURD 2, valoarea totală a căruia este de 10 milioane de euro, prevede reconstrucția și operaționalizarea a două puncte de operare SMURD în localitățile Ungheni și Cantemir, precum și  construcția a patru platforme autorizate de aterizare - decolare pentru elicopterele SMURD in preajma a 4 spitale din republică, Chișinău, Bălți, dar și Cahul. 

Calitatea actului de intervenție a echipajelor SMURD, formate din medici, asistenți medicali și paramedici va fi îmbunătățită prin achiziționarea a circa paisprezece autospeciale dotate cu echipamentul medical performant pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea pacienților la spital, dar și pentru efectuarea lucrărilor de descarecerare și salvare. Totodată, se planifică îmbunătățirea cadrului juridic privind desfășurarea intervențiilor transfrontaliere.

Faza a doua a proiectului din cadrul Programului Operațional Comun al Uniunii Europene va consolida cooperarea bilaterală a serviciilor de urgență din Republica Moldova și România, asigurând o reacționare promptă la intervențiile transfrontaliere în caz de urgențe medicale. Proiectul SMURD 2 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și va fi implementat în următoarele 36 luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău