Proiect pentru o mai bună guvernanță bugetară în 25 de localități

  • 03 Decembrie 2019 12:48
Proiect pentru o mai bună guvernanță bugetară în 25 de localități

O nouă inițiativă care consolidează cooperarea între societatea civilă și autoritățile publice locale pentru o mai bună guvernanță bugetară în Republica Moldova a fost lansată marți, 3 decembrie. Activitățile proiectului, sprijinit de UE, au menirea să sporească rolul societății civile la nivel local în creșterea transparenței, eficienței și eficacității proceselor de elaborare și executare a bugetelor în 25 de localități, transmite IPN.

Proiectul a fost lansat de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

Tatiana Ivanicichina, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, membră a Comitetului coordonator al proiectului, a salutat implicarea donatorilor și a partenerilor locali care „sunt gata să ducă mai departe acest proces de transparență bugetară la nivelul autorităților publice locale”. „La Minister deja am început să ne gândim la transparența bugetară de câțiva ani, dar din diverse motive implementarea acestora la diferite etape este mai dificilă și anevoioasă”, a menționat Tatiana Ivanicichina.

Ekaterina Yakovleva, manager de proiect, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că, adițional suportului oferit autorităților publice moldovenești, UE a acordat întotdeauna o importanță sporită promovării unui rol activ al cetățenilor și organizațiilor societății civile în consolidarea democrației și a bunei guvernări în această țară.

Inițiativa prevede crearea a 25 de coaliții locale, câte cinci în fiecare din regiunile Nord, Centru, Sud, UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană. „Estimăm ca până la finalizarea proiectului să avem aproximativ 750 persoane care să fie informați, abilitați și implicați activ în procesele bugetare la nivel local. Într-un final sperăm ca peste 400 de mii de cetățeni să beneficieze de pe urma unui proces mai participativ de elaborare și executare a bugetelor celor 25 de localități din Republica Moldova, a menționat Iulian Groza, director executiv IPRE.

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Republica Moldova” urmează să implementat în perioada februarie 2019-ianuarie 2022, cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău