PROIECT | O nouă creștere a accizelor la țigări, propusă de Ministerul Finanțelor

  • 12 Mai 2018 13:15
PROIECT | O nouă creștere a accizelor la țigări, propusă de Ministerul Finanțelor

Cota accizelor la țigările fără filtru ar urma să crească în 2019 până la 460 de lei pentru 1000 de bucăți, plus o cotă ad-valorem în mărime de 6%. Pentru anul 2020 cota specifică ar urma să fie de 540 de lei pentru 1000 de bucăți și 9% cota ad-valorem. Cel puțin așa prevede un proiect de lege de modificare a Codului Fiscal, expus pentru consultări publice de Ministerul Finanțelor.

Potrivit autorităților, modificarea are ca scop primordial armonizarea legislației fiscale cu cea a Uniunii Europene. În acest sens, în conformitate cu angajamentele asumate, Republica Moldova urmează să aplice până în anul 2025 cota accizului nu mai mică de 90 de euro pentru 1000 de țigarete, indiferent de prețul ponderat de vânzare cu amănuntul.

Ministerul Finanțelor intenționează astfel să modifice cotele accizelor la țigaretele fără filtru până la nivelul celor cu filtru, pentru a exclude în totalitate diferența de preț, care face ca țigaretele fără filtru să fie mai atractive în rândul populației.

Totodată, potrivit Ministerului Finanțelor, majorarea accizelor la produsele din tutun vine și ca o măsură de combatere a fumatului, care este cauza mai multor maladii letale.  Experiența internațională nu prevede divizarea țigaretelor pe diferite tipuri, astfel acestea fiind impozitate în măsură egală indiferent de prezența sau lipsa muștiucului sau a filtrului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău