Proiect | Municipiul Arad se va înfrăți cu sectorul Rîșcani al municipiului Chișinău, a anunțat primarul Aradului

  • 20 Iulie 2018 19:09
Proiect | Municipiul Arad se va înfrăți cu sectorul Rîșcani al municipiului Chișinău, a anunțat primarul Aradului

Municipiul Arad este aproape de înfrățirea cu sectorul Rîșcani al municipiului Chișinău, Capitala Republicii Moldova, proiectul de hotărâre privind această înfrățire urmând să fie adoptat în curând, a anunțat primarul Aradului, Gheorghe Falcă, într-o conferință de presă susținută vineri.

Potrivit sursei citate, demersurile în acest sens au demarat la începutul lunii martie, când Nicolae Balaur, pretorul sectorului Rîșcani, solicita Primăriei Municipiului Arad sprijinul necesar pentru stabilirea relației de înfrățire între municipiul Arad și sectorul municipiului Chișinău, Republica Moldova, pe care îl conduce.

"Răspunsul municipalității arădene a fost unul pozitiv, imediat fiind demarate procedurile de înfrățire. Odată obținute avizele favorabile din partea Ministerului Afacerilor Externe și a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, s-a trecut la elaborarea unui proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii acestui acord de înfrățire", a declarat Gheorghe Falcă, cu acest prilej.

Edilul Aradului a precizat că următorul pas îl constituie parcurgerea, de către proiectul de hotărâre, a procedurii de transparență decizională, după care proiectul de hotărâre va trebui să obțină votul consiliilor locale ale celor două orașe.

Obiectivele declarate ale acestui acord de înfrățire sunt: intensificarea relațiilor de colaborare în domenii de interes comun (cultural, artistic, științific, educativ, sportiv, economic, social, protejarea mediului, administrație publică locală), dar și dezvoltarea unei cooperări în vederea punerii în valoare a patrimoniului celor două localități, și respectiv accesării de programe de finanțare lansate de Uniunea Europeană.

"Sperăm ca de zilele Aradului (perioada 17 - 26 august a.c.. n.red.), să semnăm împreună cu reprezentanții sectorului Rîșcani primele documente de înfrățire și apoi, pe baza relațiilor pe care le avem, să efectuăm prima vizită la Rîșcani, cu o delegație care să reprezinte mediul universitar, partea culturală și partea economică a municipiului Arad. Ne bucurăm că reușim să avem o astfel de colaborare și o astfel de înfrățire, mai ales că ea se realizează în anul Centenarului", a adăugat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

De menționat că, până în prezent, municipiul Arad este înfrățit cu orașele Gyula, Pecs, Hodmezovasarhely și Budapesta- Sector XII, din Ungaria; Zrenjanin, din Serbia, Atlit și Givatayim, din Israel; Fushun, din China; Heist-op-den-Berg, din Belgia; Praga - Sector 5, din Cehia, aflându-se în curs de derulare demersurile de înfrățire cu orașul Zadar din Croația.

La rândul său, Pretura sectorului Rîșcani a încheiat un acord de înfrățire cu orașul Năvodari, unul de colaborare cu municipiul Târgu Mureș și o înțelegere de cooperare cu orașul Șimleul Silvaniei. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău