PROIECT | Interesele statului vor putea fi reprezentate doar de avocații din R.Moldova, iar prețul contractului va fi negociat direct

  • 04 Iulie 12:34
PROIECT | Interesele statului vor putea fi reprezentate doar de avocații din R.Moldova, iar prețul contractului va fi negociat direct
Bizlaw

Avocații străini și companiile de avocați de peste hotare ar putea să piardă dreptul de a reprezenta interesele statului nostru în instanțele judecătorești și în instituțiile de arbitraj naționale și internaționale. Un proiect de modificare a Regulamentului privind modul de reprezentare a intereselor statului în instanțele judecătorești și în instituțiile de arbitraj naționale și internaționale a fost elaborat de Ministerul Justiției și transmis Guvernului, informează bizlaw.md.

Astfel, potrivit sursei citate, dacă proiectul va primi votul Cabinetului de miniștri, interesele Republicii Moldova în instanțele judecătorești și în instituțiile de arbitraj naționale și internaționale vor putea fi apărate, după caz, de către:

  • reprezentanții autorităților conform domeniilor administrate;
  • cabinete/birouri asociate de avocați din Republica Moldova.

Totodată, autoritățile propun modificări privind modul de selectare a avocaților care vor reprezenta statul. Mai exact, Ministerul Justiției propune ca prestatorii de servicii să nu mai fie selectați printr-o procedură de achiziție publică, organizată la începutul fiecărui an, dar printr-un concurs obișnuit. Totodată, Comisia de selectare, desemnată de Ministerul Justiției, va putea să negocieze direct prețul ofertelor depuse.

Autorii proiectului spun că noua Lege privind achizițiile publice prevede expres că pentru asemenea gen de contracte prevederile legii nu sunt aplicate. Astfel, potrivit acestora, modificarea va oferi o ”posibilitate suplimentară de a identifica oferta cea mai avantajoasă pentru stat”.

Participant la concurs va putea fi orice persoană fizică care deține licența avocat, precum și persoanele juridice, companiile de avocați naționale, care au calificarea și abilitățile profesionale necesare și care au dreptul să exercite profesia de avocat, să pledeze și să acționeze în numele clienților și să-i reprezinte în instanțe judecătorești străine și/sau în instituții de arbitraj internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
29
Nori împrăștiați
Umiditate:30 %
Vint:5,7 m/s
Mon
23
Tue
24
Wed
23
Thu
20
Fri
19

Curs oficial BNM 10 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6172 -0.0617
USD 16.5952 -0.0205
RON 4.0556 -0.0138
UAH 0.6004 0.0004
RUB 0.2257 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău