Proiect, înregistrat în Parlament de președinta Comisiei juridice, Olesea Stamate. Legea procuraturii ar urma să fie din nou modificată

  • 10 Noiembrie 2021 14:03
Proiect, înregistrat în Parlament de președinta Comisiei juridice, Olesea Stamate. Legea procuraturii ar urma să fie din nou modificată

Legea procuraturii ar urma să fie din nou modificată, pentru a permite specialiștilor cu experiență peste hotare să candideze la funcția de procuror general. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, deputata PAS, Olesea Stamate.

Astfel, persoanele care au obținut experiența necesară prescrisă de lege, în calitate de avocat, procuror sau judecător, atât în Republica Moldova, cât și peste hotare, vor putea să acceadă în fruntea procuraturii, precum și la funcțiile de procurori șefi ai procuraturilor specializate. Olesea Stamate și-a exprimat speranța ca, în momentul anunțării concursului pentru aceste funcții, să poată candida și cetățenii moldoveni care activează peste hotare, „dar vor să contribuie la combaterea criminalității și corupției”, după cum a subliniat deputata, într-un mesaj pe Facebook.

Totodată, se propune instituirea unei comisii de preselecție pentru funcțiile de procurori șefi ai procuraturilor specializate, care să desfășoare o evaluare calitativă a candidaților, dar fără a limita mandatul CSP, care va lua decizia finală.

Legea procuraturii a mai fost modificată de majoritatea parlamentară PAS în august, când s-au instituit mecanisme de evaluare a performanțelor procurorului general și de demitere a acestuia înainte de termen.  Recent, președinta Maia Sandu a sesizat Consiliului Superior al Procurorilor să inițieze evaluarea performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, care este cercetat penal și plasat în arest la domiciliu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău