Proiect de reformă a poliției în Congresul SUA, după moartea lui George Floyd

  • 09 Iunie 2020 12:08
Proiect de reformă a poliției în Congresul SUA, după moartea lui George Floyd

Reprezentanții Partidului Democrat din Congresul SUA au anunțat luni un proiect legislativ pentru o reformă amplă a poliției, în timp ce lumea se aduna la priveghiul lui George Floyd, bărbatul de culoare ucis de polițiștii din Minneapolis, transmite dpa, preluat de Agerpres.

Floyd, în vârstă de 46 de ani, a murit în 25 mai, în timp ce era imobilizat de un agent de poliție. Incidentul a declanșat proteste împotriva rasismului și a brutalității forțelor de ordine în multe orașe din Statele Unite și din lume.

Proiectul de lege prezentat de democrați atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat urmărește să reducă violența poliției, să extindă instruirea agenților și să amelioreze supravegherea și responsabilitatea polițiștilor la nivel național. Așa-numita Justice in Policing Act (legea justiției în activitatea de poliție) ar interzice strangularea în scopul imobilizării și unele mandate de percheziție fără preaviz, ar impune utilizarea pe scară mai largă ca camerelor video aflate asupra agenților și ar înființa o bază de date pentru urmărirea abaterilor disciplinare ale polițiștilor. De asemenea, s-ar modifica "imunitatea calificată" de care beneficiază polițiștii împotriva răspunderii personale pentru acțiunile în exercițiul funcțiunii, ceea ce ar facilita urmărirea în justiție a abuzurilor.

"Lumea asistă la nașterea unei noi mișcări în țara noastră", a spus Karen Bass, membră democrată a Camerei Reprezentanților. "O profesie care dă puterea de a ucide trebuie să fie o profesie pentru care este nevoie de agenți foarte bine instruiți, care răspund în fața publicului", a susținut ea.

Înainte de conferința de presă, parlamentarii inițiatori ai proiectului de lege au îngenunchiat în fața Capitoliului SUA și au ținut un moment de reculegere cu durata de 8 minute și 46 de secunde, timpul cât un ofițer de poliție și-a ținut genunchiul pe gâtul lui Floyd.

Nu este clar dacă proiectul va fi susținut de republicani, ale căror voturi sunt necesare pentru adoptarea de către Senat.

Legislația propusă nu răspunde cererilor multor activiști de a "tăia fondurile poliției". Președintele Donald Trump a condamnat această solicitare la o întâlnire la Casa Albă cu oficiali din forțele de ordine. "Nu se vor tăia fonduri, nu se va desființa poliția și nu va exista nicio dezmembrare a poliției", a spus el.

Congresmanul republican Kevin McCarthy a urmat exemplul președintelui, scriind un mesaj pe Twitter: "Democrații vor să vă taie fondurile, dar republicanii nu vă vor întoarce spatele niciodată".

Agenția dpa apreciază că schimbările reale se vor produce la nivel local și al statelor. Consiliul municipal din Minneapolis, statul Minnesota, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute unul din primele planuri de reformă prin desființarea departamentului de poliție și crearea unui nou sistem de siguranță publică. Oficialii din New York au în vedere posibilitatea de a redirecționa fondurile poliției către inițiative pentru tineret, iar comisarul poliției metropolei, Dermot Shea, a declarat luni că sprijină "absolut" această propunere. "Putem găsi în acest oraș bani pentru finanțarea programelor pentru tineret", a spus el.

Înainte de funeraliile lui George Floyd, care vor avea loc marți, se așteaptă ca mii de oameni să participe la o ceremonie publică în memoria sa, la biserica din Houston unde este depus trupul neînsuflețit. O transmisiune video în direct arată un flux neîntrerupt de persoane care trec pe la sicriul aurit. Unii poartă tricouri cu portretul răposatului și cu unele din ultimele sale cuvinte: "I can't breathe" (Nu pot respira).

Pentru agentul de poliție Derek Chauvin, care l-a imobilizat pe Floyd și a fost acuzat de crimă, o instanță a stabilit o cauțiune de 1,25 milioane de dolari, sau un milion de dolar cu anumite condiții. Fostul polițist a accepta să nu contacteze familia victimei, să nu se angajeze în funcții de securitate sau aplicare a legii, să nu părăsească statul Minnesota și să predea armele de foc. Pentru ceilalți trei polițiști implicați în dosar, care sunt acuzați de complicitate, cauțiunea este de un milion de dolari. Chauvin a apărut pentru prima oară în fața judecătorului luni, iar următorul termen în procesul său a fost stabilit pe 29 iunie.

Protestele după moartea lui Floyd s-au extins peste tot în Statele Unite, iar manifestațiile din weekend în marile orașe americane au fost de o amploare fără precedent, observă dpa. Cazurile de tactici brutale ale poliției împotriva demonstranților au dat un impuls cererilor de reformă. După ce unele proteste anterioare au degenerat în violențe și jafuri, la sfârșitul săptămânii trecute aproape toate manifestațiile au fost pașnice.

Fostul vicepreședinte Joe Biden, adversarul democrat al lui Trump la alegerile prezidențiale de anul acesta, s-a întâlnit la Houston cu familia lui Floyd, a anunțat avocatul acesteia, Benjamin Crump. El a afirmat pe Twitter că, timp de peste o oră, politicianul "a ascultat, le-a auzit durerea și le-a împărtășit necazul", iar compasiunea a însemnat "enorm" pentru familia îndoliată. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău