Proiect de prevenire a cancerului de col uterin
-
01 Noiembrie 2017 19:15
În următorii trei ani, morbiditatea și mortalitatea din cauza cancerului de col uterin ar putea scădea cu 20% și, respectiv, 5%, prin dezvoltarea serviciilor de prevenire și informare. Un proiect în acest sens a fost lansat astăzi, 1 noiembrie, transmite IPN.
Trei laboratoare histologice vor fi dotate cu echipament performant. De asemenea, va fi introdus modulul de screening în pregătirea cadrelor medicale și va fi organizată o amplă campanie de informare cu privire la prevenirea cancerului de col uterin. Potrivit directorului Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, proiectul va oferi sprijin în prevenirea cancerului de col uterin, iar ca efect se așteaptă scăderea incidenței, depistării tardive și a mortalității din cauza acestui tip de cancer.
În cadrul IMC va fi formată o unitate de coordonare a screening-ului cancerului de col uterin și un centul de referință în colposcopie.
În toate centrele de medicină primară din țară se va face Testul Babeș-Papanicolau, iar dacă vor fi depistate cazuri suspecte, femeilor li se va recomanda examenul colposcopic. După care, dacă va fi necesar, pacientele vor fi trimise la IMC, la centrul de referință în colposcopie pentru confirmarea diagnosticului, prescrierea și administrarea tratamentelor pentru stările pre-canceroase.
Potrivit ministrului sănătății, muncii și protecției sociale, Stela Grigoraș, cancerul de col este printre cele mai ușor de prevenit prin metode simple, cum ar fi screening-ul de col uterin. Screening-ul se recomandă a fi efectuat o dată la trei ani, iar cheltuielile sunt acoperite de CNAM. Anual sunt examinate circa 200 de mii de femei și sunt alocate peste 8,6 milioane de lei în acest sens.
Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în Moldov, care susține proiectul, a remarcat că la nivel global cancerul de col uterin este al treilea cel mai răspândit tip de cancer și afectează peste jumătate de milion de femei anual, ducând la decesul a 250 de mii de femei. „Există dovezi că se poate reduce rata de cancer la col cu 80%. Dacă programul este combinat cu vaccinarea împotriva virusului papiloma, riscul se reduce cu până la 90%, un exemplu în acest este Finlanda. În Moldova au fost deja făcuți pași importanți în vederea consolidării cancerului de col uterin. Dacă vom face totul corect, cu implicarea tuturor părților, o să ajungem la nivelul Finlandei în trei ani”, a spus Rita Columbia.
În ultimii cinci ani, în Moldova au fost diagnosticate cu cancer de col uterin 1500 de femei, fiind afectate în special femei cu vârsta reproductivă. Circa 1000 dintre acestea au pierdut lupta cu boala.