Proiect de lege privind „neutralitatea internetului”, aprobat de Guvern

  • 31 Iulie 2020 18:10
Proiect de lege privind „neutralitatea internetului”, aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat vineri un proiect de lege conceput pentru realizarea principiului neutralității internetului în legislația R.Moldova.

Potrivit agenției INFOTAG, această inițiativă face parte din lista măsurilor realizate în conformitate cu planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE pentru 2017-2019.

În nota informativă se menționează că legea actuală privind comunicațiile electronice "nu conține prevederi clare care să garanteze tratament egal și nediscriminatoriu al traficului în furnizarea serviciilor de internet", iar unele dintre prevederile sale contravin principiului internațional al neutralității internetului, care se referă la "posibilitatea restricționării accesului la servicii" în anumite circumstanțe.

La elaborarea proiectului de lege s-a ținut cont de recomandările "Raportului Consiliului Europei privind neutralitatea Internetului în Republica Moldova", publicat în noiembrie 2016.

Proiectul introduce în lege o nouă prevedere privind "serviciile de acces la Internet", "stabilește un cadru clar pentru drepturile și obligațiile prestatorilor de acest tip de servicii". Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologii Informaționale (ANRCETI) va avea dreptul să stabilească cerințele minime pentru calitatea serviciilor prestate, precum și va prezenta raportul anual privind monitorizarea calității serviciilor prestate.

În opinia autorilor proiectului de lege, "acest lucru va îmbunătăți calitatea și competitivitatea pieței, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra serviciilor pentru consumatorul final". Proiectul va fi înaintat Parlamentului spre examinare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău