Proiect de lege pentru susținerea echilibrului între muncă și viața de familie

  • 13 Mai 2022 13:23
Proiect de lege pentru susținerea echilibrului între muncă și viața de familie

Perioada în care tatăl copilului poate să își ia concediu de paternitate va fi extinsă, de la 56 de zile la un an. În această perioadă, tații vor putea beneficia și de salariu, și de alocație pentru paternitate. Un proiect de lege în acest sens a fost prezentat de doi deputați PAS în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, a menționat că anul trecut doar 100 de bărbați au decis să își ia concediu de paternitate.

„Proiectul vine să asigure un mai bun echilibru între viața familială și viața personală. Ne dorim ca ambii soți să participe în viața familială și să avem cu toții suficient timp să ne bucurăm cu toții de familie, pe lângă activitatea profesională pe care o desfășurăm” a spus Dan Perciun.

Proiectul de lege prevede și partajarea între soți a concediului de îngrijire a copilului și indemnizația respectivă. De exemplu, dacă concediul de îngrijire a copilului este de 3 ani, 1,5 ani îl poate lua mama, iar 1,5 ani din concediu îi revine tatălui copilului.

Documentul stipulează și o nouă opțiune de valorificare a indemnizației de îngrijire a copilului. Persoanele care vor sta acasă cu copilul numai până acesta împlinește vârsta de un an și două luni, vor ridica o indemnizație lunară de 90% din salariu.

Proiectul de lege prezentat de deputații PAS mai prevede și modificarea unor articole din Codul Muncii care va permite părinților să beneficieze de un regim flexibil de muncă – de exemplu, jumătate de zi să muncească cu prezență fizică, iar cealaltă jumătate de zi să lucreze de la distanță.  

Proiectul de lege a fost lansat în ajunul Zilei Internaționale a Familiei, sărbătorită anual la 15 mai.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău