Proiect de lege. Mai multe categorii de angajați ai BNM ar putea beneficia de o indemnizație lunară de 50% din salariu timp de un an de la încetarea raporturilor de muncă

  • 12 Iunie 12:56
Proiect de lege. Mai multe categorii de angajați ai BNM ar putea beneficia de o indemnizație lunară de 50% din salariu timp de un an de la încetarea raporturilor de muncă

Membrii organelor de conducere ale Băncii Naționale a Moldovei, precum și angajații care au avut atribuții directe de control și care și-au încetat raporturile de muncă ori de serviciu, ar putea beneficia de o indemnizație lunară în proporție de 50% din salariu timp de un an. Noua prevedere se regăsește într-un proiect ce vizează consolidarea cadrului de activitate al BNM, avizat astăzi de către Comisa Economie Buget și Finanțe. Legea urmează a fi supusă dezbaterilor în plenul Parlamentului, transmite Radio Chișinău.

Conform noilor prevederilor, membrii organelor de conducere ale BNM, precum și angajații care au avut atribuții directe de control în ultimul an de activitate, și care și-au încetat raporturile de muncă ori de serviciu vor beneficia timp de un an de o indemnizație lunară în proporție de 50% din salariul de funcție deținut.

Președintele Comisiei Economie Buget și Finanțe, Radu Marian, a ridicat câteva semne de întrebare vizavi de această prevedere.

„Sunt cazuri multe în care membrii Comitetului Executiv, Consiliului de Supraveghere nu-și găsesc de lucru sau au incompatibilități? Chestiunea  dată cu indemnizațiile respective cât e de întâlnită? Eu nu cred că în România e așa, în Ucraina, în Georgia. Poate doar în țările foarte dezvoltate, dar la noi...”, a spus Radu Marian.

Secretara de Stat de la Ministerul Finanțelor, Cristina Ixari, a explicat că aceasta e o practică normală în domeniul bancar.

„Cu experiența băncilor, personalul din organele din conducere la fel i se stabilesc în contract, la încetarea mandatului, o asemenea indemnizație pentru a proteja secretul, diferite politici interne care au fost utilizate pentru a nu fi preluate de instituțiile concurente. E o practică normală. Și într-adevăr e un segment îngust în care persoanele nu se pot angaja în alte activități”, a declarat Cristina Ixari.

Radu Marian a întrebat cum se va proceda cu persoanele care au afectat activitatea BNM-ului:

„Toți vor beneficia de indemnizații? Cunoaștem că am avut situații când anumite persoane au fost vizate în dosarul frauda bancară....pentru că dacă o persoană a afectat activitatea BNM-ului, a afectat reputația BNM-ului sau au adus consecințe pentru sectorul. Ei tot vor beneficia?”, a întrebat Radu Marian.

„– Nu, acest lucru este specificat mai jos de articol””, a răspuns Cristina Ixari.

Proiectul a fost avizat de către membrii Comisiei, iar ulterior urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului.

Precizăm că Banca Națională a Moldovei se află printre instituțiile care își plătesc cel mai bine conducătorii. De exemplu, guvernatorul BNM ridică un salariu lunar de peste 160 de mii de lei, conform declarației de avere, depusă pentru anul 2022, de către fostul șef al băncii centrale, Octavian Armașu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău