Proiect de lege care prevede anularea amenzilor aplicate în timpul stării de urgență, propus de un grup de deputați

  • 04 Mai 2020 12:28
Proiect de lege care prevede anularea amenzilor aplicate în timpul stării de urgență, propus de un grup de deputați

Deputații grupului parlamentar „Pro Moldova” au elaborat un proiect de lege prin care propun anularea amenzilor aplicate persoanelor fizice și juridice pentru încălcarea măsurilor stabilite pe perioada stării de urgență. Mai mult, aceștia cer întoarcerea sumelor achitate în bugetul de stat persoanelor care deja au plătit astfel de amenzi, prin amnistierea acestora.

Liderul grupului, Andrian Candu, a declarat astăzi în cadrul unui briefing că penalizările în valoare de peste 20 de mii de lei aplicate persoanelor fizice și de aproximativ 70 de mii pentru persoanele juridice sunt prea mari, aplicate abuziv și discreționar. El a menționat că au fost cazuri când persoanele au fost amendate deoarece autoritățile nu le-au explicat clar toate interdicțiile.

Grupul a anunțat că a pregătit și o adresare la Curtea Constituțională în care îi solicită să interpreteze dacă starea de urgență poate fi considerată și situație de forță majoră pentru companii.

Amintim că înainte de declararea stării de urgență, Parlamentul a majorat amenzile pentru încălcarea măsurilor de profilaxie a bolilor epidemice până la 25 de mii de lei pentru persoanele fizice și 75 de mii pentru cele juridice. Mai multe persoane au reclamat abuzuri la aplicarea acestor amenzi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău