Proiect al Ministerului Finanțelor: Persoanele fizice ar putea procura VMS printr-un sistem informațional

  • 22 Ianuarie 2022 12:50
Proiect al Ministerului Finanțelor: Persoanele fizice ar putea procura VMS printr-un sistem informațional

Ministerul Finanțelor a propus spre dezbateri publice proiectul de hotărâre care va permite persoanelor fizice să procure valori mobiliare de stat (VMS) direct, prin intermediul unui sistem informațional, transmite IPN.

Potrivit autorilor, sistemul informațional urmărește crearea unui produs investițional adaptat la cerințele persoanelor fizice în calitate de investitori în VMS, care trebuie să fie simplu, atractiv și concurențial, se arată în nota informativă a proiectului. Emisiunile de VMS vor fi efectuate prin plasament direct doar către persoane fizice. În prezent, persoanele fizice pot procura VMS numai prin intermediul dealerilor primari.

Pentru a facilita accesul investitorilor retail la instrumentele emise de stat, sistemul informațional propune utilizarea unei platforme electronice pentru vânzarea VMS către persoanele fizice. Sistemul informațional va fi conectat cu Registrul de Stat al Populației, Depozitarul Central Unic și Registrul conturilor bancare.

Autorii proiectului mai menționează că sistemul informațional este îndreptat spre extinderea cercului de investitori și crearea condițiilor optime de participare directă a investitorilor pe piața internă a VMS, diversificarea canalelor de vânzare a VMS.

Achiziționarea și implementarea platformei electronice de vânzare a valorilor mobiliare de stat se propune în cadrul Proiectului USAID Transparența Sectorului Financiar în Moldova (FSTA).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău