Proiect | Agenții economici din domeniul turismului ar putea activa după noi reguli

  • 15 Iulie 19:27
Proiect | Agenții economici din domeniul turismului ar putea activa după noi reguli

Ghizii de turism, casele rurale, dar și prestatorii de unele servicii de agrement vor putea activa în baza patentei. Propunerea se regăsește într-un proiect elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

În nota informativă a proiectului, se menționează că, de exemplu în cazul ghizilor turistici, unii evită înregistrarea unei forme juridice de activitate din cauza tipurilor de raportări complicate, precum și a obligației de a utiliza aparatul de casă. Oferirea unei posibilități simplificate de activitate, cum ar fi patenta, ar contribui la aducerea în albia legală a activității ghizilor de turism și la sporirea interesului de a practica această activitate.

Cât privește casele rurale, noțiunea a fost inclusă în legislație în anul 2018. Este vorba de casa proprie, care poate fi oferită ocazional de către gospodar pentru cazare contra plată. În Republica Moldova, fiind un tip nou de serviciu turistic, casa rurală este foarte puțin inclusă în ofertele turistice, unul din motive fiind procedura complicată de înregistrare a activității de antreprenoriat în raport cu veniturile pe care le poate obține din această activitate.

În proiect sunt menționate și diferite servicii culturale, sportive și de agrement care se includ, de regulă, în pachetul de servicii turistice, care nu sunt generatoare de venituri mari, în schimb, oferă diversitate și atractivitate ofertei de servicii turistice. Este vorba despre ateliere gastronomice, activități artistice și sportive din cadrul programelor turistice, pentru prestarea cărora, de asemenea, se propune utilizarea patentei.

Printre prevederile proiectului se mai numără excluderea obligativității modelului contractului turistic, ceea ce, potrivit MEI, va oferi agenților economici posibilitatea de a diversifica conținutul contractului. Inițiativa mai prevede excluderea obligativității perfectării asigurării de călătorie prin intermediul agențiilor de turism și turoperatorilor, precum și excluderea obligativității voucherului turistic.

Solicitat de IPN, președintele Asociației de Dezvoltare a Turismului, Viorel Miron, a declarat că ajustarea legislației este binevenită. O noutate o reprezintă componenta ce se referă la funcționalitatea casei turistice – un element necesar al infrastructurii turistice în Moldova. Sunt case care trebuie integrate în circuitul turistic, dacă au un aspect tradițional, dar ele trebuie să fie funcționale.

Viorel Miron  consideră salutabilă și excluderea obligativității voucherului turistic. Aceasta este o formă de raportare de către agentul economic pentru fiecare tranzacție făcută cu turistul. E o fișă completată în câteva exemplare, fiind vorba despre o procedură mai mult birocratică.

Însă, Viorel Miron regretă faptul că nu au fost luate în considerație o serie de propuneri, inclusiv ale Asociației de Dezvoltare a Turismului, cu privire la organizarea zonelor turistice în Moldova, astfel încât să fie eliminate blocajele pentru dezvoltarea turismului la destinație. Potrivit lui, astăzi este instituit un regim de zone turistice aproape imposibil de realizat. Viorel Miron  spune că e necesară crearea unei instituții, cum ar fi Organizația de management al destinației, care să administreze relațiile cu antreprenorii, să le coordoneze activitatea, să coordoneze cu autoritățile publice locale care au în posesie aceste zone precum și să vină cu proiecte de reprezentativitate turistică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chişinău
8,94 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:4,6 m/s
Thu
2 °C
Fri
-1 °C
Sat
0 °C
Sun
1 °C
Mon
1 °C

Curs oficial BNM 21 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2892 -0.0993
USD 17.4444 -0.0597
RON 4.0366 -0.0231
UAH 0.7220 -0.0013
RUB 0.2726 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău