Prohibiția la pescuit a expirat, cu excepția speciilor incluse în Cartea Roșie

  • 18 Iunie 2019 15:55
Prohibiția la pescuit a expirat, cu excepția speciilor incluse în Cartea Roșie

În Republica Moldova s-a încheiat perioada de prohibiție pentru pescuitul în bazinele acvatice naturale, stabilită de Agenția de Mediu, la finele lunii martie curent, transmite MOLDPRES.

Astfel, începând cu data de 16 iunie se permite pescuitul tuturor speciilor de pește, cu excepția celor incluse în Cartea Roșie a Moldovei.

Totodată, este interzis pescuitul pe tot parcursul anului: la 100 m în amonte și în aval de podurile de peste fluviul Nistru și râul Prut; la gura de vărsare în râul Prut a afluenților Larga, Vilia, Lopatnic, Racovăț, Ciuhur, Camenca, Gârla Mare, Delia, Nârnova, Lăpușna, Sărata, Tigheci; la gura de vărsare în fluviul Nistru a afluenților Ciorna, Răut, Ichel, Bâc, Botna, pe o distanță de 500 m de ambele părți ale gurilor, și pe cursul acestor afluenți, pe o distanță de 5 km de la confluență, în brațul Turunciuc pe cursul apei pe o distanță de 500 m de la ramificație.

De asemenea, nu se va putea pescui în golful Goieni; în lacul Beleu; în fluviul Nistru - în sectoarele de la satul Naslavcea, pe o distanță de 1 km în aval și de la barajul lacului de acumulare Dubăsari, pe o distanță de 300 m în aval;  în lunca Ohrincea a râului Răut.

Conform legislației cu privire la piscicultură, este interzis pescuitul în canalul de evacuare al Centralei Termoelectrice din Moldova, în lacul de acumulare Cuciurgan la o distanță de 500 m spre nord și sud de la confluență și de 300 m în largul lacului; în albia veche a râului Prut de la barajul nodului hidrotehnic Costești-Stânca până la confluență cu albia principală; în râul Prut pe o distanță de 3 km în aval și de 500 m în amonte de barajul nodului hidrotehnic Costești-Stânca; în fluviul Nistru pe sectorul în amonte de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la km 362;  în fluviul Nistru și râul Prut pe sectoarele de 100 m în amonte și în aval de la gurile canalelor de alimentare a bălților și lacurilor; în fluviul Dunărea în limitele teritoriale ale Republicii Moldova.

În acest context, Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii să respecte  prevederile legislației în vigoare și să păstreze curățenia în locurile de pescuit și pe terenurile adiacente.

În Cartea Roșie a Republicii Moldova sunt incluse peste 20  de specii de pește, cu habitat în bazine acvatice din diferite zone ale țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău