Progresul Republicii Moldova privind procesul de integrare europeană

  • 13 Martie 2014 15:12
Progresul Republicii Moldova privind procesul de integrare europeană

Republica Moldova a înregistrat un progres moderat în ceea ce privește integrarea europeană în anul 2013.

Capitolele restante sunt reforma justiției, combaterea corupției, dar și reglementarea conflictului transnistrean. Evoluții importante au fost realizate în domeniile macroeconomice și macrofinanciare. Sunt datele unui raport de monitorizare realizat de Asociația pentru Democrație Participativă și centrul ”Expert Grup”.

Raportul arată că, pe parcursul anului trecut, progresul Republicii Moldova privind procesul de integrare europeană a fost unul moderat, fiind apreciat cu nota medie de 3 din 5 puncte maxim. Cele mai puține rezultate au fost obținute pe dimensiunea soluționării conflictului  transnistrean.

Un progres modest s-a înregistrat și la capitolul democrația legii. Este necesară, potrivit autorilor, o revizuire a legislației existente în special în domeniul asigurării independenței și imparțialității sistemului judecătoresc și a procuraturii. Combaterea corupției este de asemenea o restanță. 

Domeniul  transporturilor este la fel unul din cele mai problematice capitole, unde persistă deficiențe ce țin de netransparență la efectuarea tenderelor pentru reparația  drumurilor, lipsa unui sistem eficient de audit tehnic, calitatea slabă a lucrărilor executate. În 2013, s-a îmbunătățit însă climatul de afaceri. 

Republica Moldova a continuat să avanseze în ceea ce privește armonizarea legislației naționale în domeniul drepturilor omului,  realizarea de politici macroeconomice și macrofinanciare, eficientizarea proceselor bugetare și a planificării cheltuielilor  publice, dar și raționalizarea prestațiilor sociale. Acesta este al 30-lea raport realizat de ADEPT și Expert Grup, din anul 2005.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău