Progresele înregistrate de Ministerul Justiției în procesul de implementare a directivelor europene, prezentate la audierile publice organizate de Parlament

  • 25 Aprilie 2023 16:03
Progresele înregistrate de Ministerul Justiției în procesul de implementare a directivelor europene, prezentate la audierile publice organizate de Parlament

Ministerul Justiției a raportat despre progresele înregistrate la capitolul armonizării legislației cu directivele Uniunii Europene, în cadrul audierilor publice cu privire la evoluția implementării Acordului de Asociere RM-UE. Ședința a fost organizată de Comisia politică externă și integrare europeană, în comun cu membrii Comisiei juridice, numiri și imunități. La eveniment au participat și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și ai Cancelariei de Stat, anunță Serviciul de presă al legislativului.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, s-a referit la progresele înregistrate atât la capitolul libertate, securitate și justiție, cât și la capitolul drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Astfel, pe parcursul anului 2022, în procesul de implementare de către Ministerul Justiției a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, au fost realizate 20 de procese legislative, iar 26 de acțiuni sunt în proces de realizare.

De menționat că, anterior, Comisia politică externă și integrare europeană a demarat o serie de audieri publice privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE. Totodată, la 4 martie 2022, Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ulterior, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. În acest context, Comisia Europeană a fost invitată să transmită Consiliului European un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul său din 17 iunie 2022, ca parte a pachetului periodic de extindere. Consiliul European va decide asupra etapelor următoare după ce vor fi îndeplinite toate condițiile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:4,63 m/s
Tue
6
Wed
7
Thu
7
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău