Programul „Prima casă”: Detalii despre dobânzi, condiții și bănci

  • 21 Martie 2018 12:40
Programul „Prima casă”: Detalii despre dobânzi, condiții și bănci

Programul „Prima casă” care permite cumpărarea de locuințe în rate familiilor tinere va fi accesibil începând de luni, iar cererile de finanțare vor putea fi depuse la trei bănci. Creditele vor putea fi acordate pentru o perioadă de până la 25 de ani, iar rata actuală a dobânzii este de aproximativ 9% anual, mai mică decât pe piață. Experții atenționează însă că rata dobânzii este flotantă și poate crește în următorii ani. 

Beneficiari ai programului de stat "Prima Casă" pot fi toți cetățenii Republicii Moldova cu vârstă de până la 45 de ani, care au un loc de muncă oficial. Persoanele interesate nu trebuie să aibă un alt imobil sau credit ipotecar activ, iar salariul lunar trebuie să fie de două ori mai mare decât mărimea ratei lunare. Pot fi luate în calcul și veniturile obținute peste hotare, inclusiv ale părinților.

Creditele ipotecare în cadrul programului vor fi acordate pentru un termen de până la 25 de ani, iar contribuia proprie trebuie să fie de cel puțin 10%. Pot fi procurate locuințe a căror valoare nu depășește un milion de lei, adică aproximativ 50 de mii de euro.

Programul este lansat pentru tinerele familii cu venituri medii și, în plus, va stimula industria de construcții, a declarat la prezentarea programului ministrul Finanțelor, Octavian Armașu. Totodată, el a menționat că statul garantează jumătate din valoarea creditelor, ceea ce înseamnă că băncile le vor acorda mai ușor.

Programul este într-adevăr mai avantajos decât creditele ipotecare existente în prezent pe piață, inclusiv pentru că beneficiarii trebuie să aloce doar 10% din valoarea locuințelor. Beneficiarii trebuie însă să țină cont că rata dobânzii este flotantă și să fie atenți la calitatea locuințelor pe care le procură, atenționează expertul economic Veaceslav Ioniță.

În anul 2017 au fost înregistrate aproximativ 127 de mii de tranzacții de vânzare-cumpărare a imobilelor, în creștere cu aproximativ 5% față de 2016.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău