Programul nuclear al Iranului. Tratativele progresează

  • 02 Aprilie 2015 09:44
Programul nuclear al Iranului. Tratativele progresează

Negocierile internaționale privind programul nuclear al Iranului continuă astăzi la Lausanne, în Elveția.

La două zile de la expirarea termenului limită pentru încheierea unei înțelegeri, surse diplomatice susțin că tratativele progresează, dar că un eșec nu poate fi exclus.

Reprezentanții marilor puteri vor să obțină acordul politic al Iranului privind folosirea pașnică a programului său nuclear, iar Statele Unite au încercat ieri să pună presiune pe negociatorii iranieni, afirmând că nu vor accepta prelungirea convorbirilor la nesfârșit.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a arătat în conferința sa de presă de ieri că negocierile cu Iranul progresează, dar a avertizat explicit că SUA se vor retrage din convorbiri dacă negocierile stagnează.  

"Așteptăm de la un acord politic calitate în legătură cu ceea ce sunt gata să facă iranienii, dar nu anticipez un scenariu în care fiecare dintre detalii să fie menționat", a afirmat Josh Earnest.  

Corespondent: Cât timp este dispusă administrația americană să mai prelungească negocierile?

Josh Earnest: Nu avem în vedere un scenariu în care să punem capăt în mod abrupt și arbitrar unor convorbiri care sunt productive, dar în același timp aceste convorbiri nu sunt deschise la nesfârșit. Vrem să păstrăm două-trei luni pentru ca experții tehnici să discute detalii pentru care s-ar conveni acum un cadru politic.  

Un acord nuclear final cu Iranul ar trebui încheiat până la sfârșitul lunii iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău