Programul „Export Vision” | Expert: Italia este principala poartă pentru producătorii exportatori din Republica Moldova

  • 24 Octombrie 14:59
Programul „Export Vision” | Expert: Italia este principala poartă pentru producătorii exportatori din Republica Moldova

Agenția de Investiții din Rep. Moldova a prezentat astăzi oportunități pentru companiile moldovenești de a-și extinde exporturile în Italia. Antreprenori și experți s-au reunit, în cadrul evenimentului „Export Vision Italia”, pentru a analiza cerințele și tendințele consumatorilor pe piața italiană, transmite Radio Chișinău.

Cea de-a doua ediție a programului „Export Vision” este dedicată sprijinirii exportatorilor moldoveni să acceseze mai ușor piețele internaționale, oferindu-le resurse și informații esențiale pentru a naviga cu succes pe aceste piețe.

Expertul Andrei Crigan, partener în cadrul Gateway&Partners Moldova, a subliniat avantajele pieței italiene și a apreciat succesul Republicii Moldova în colaborarea cu această țară.

„Italia, a treia cea mai mare economie din Uniunea Europeană și a 8-a la nivel mondial, cu un PIB de 2,2 trilioane de dolari. Un alt argument ar fi că Italia continuă să importe multe produse, aproape peste 600 de miliarde de dolari importuri. Un alt motiv ar fi că Italia, totodată, pe lângă faptul că are o economie mare, este și o economie cu putere de cumpărare semnificativă, foarte bine cunoscută pentru sectoarele de modă, turism și agroalimentar. Cu moda și fashion, deja suntem conectați, deci practic Italia este principala poartă pentru producătorii exportatori din Republica Moldova”, a declarat expertul Andrei Crigan. 

Rep. Moldova a făcut pași importanți în diversificarea relațiilor comerciale cu Italia, începând să exporte o gamă variată de produse, inclusiv extracte de cafea și ceai în valoare de 71 mii dolari, struguri-66 mii dolari, plase și frânghii-56 mii dolari, precum și turtă de ulei-43 mii doalri. De asemenea, au fost exportate mere-34 mii USD, pere, articole din fier- 31 mii USD și mașini de tricotat-30 mii USD. Aceste noi oportunități subliniază potențialul economic al R. Moldova pe piețele internaționale, a declarat secretarul de stat al ministerului Economiei, Cristina Ciobanu.

„Am observat că cel mai crucial aspect este să oferim informațiile necesare tuturor celor care își propun să fie prezenți pe piețele externe. Avem un trend pozitiv de export către această piață, cu o mică scădere în anul 2023. Dar cu toții cunoaștem că ne-am ciocnit cu multe crize și multe probleme în ultima perioadă. Cred că este foarte bine să găsim noi oportunități, să găsim noi posibilități de a ne regăsi pe această piață”, a menționat Cristina Ciobanu.

Evenimentul a inclus prezentări, discuții pe panouri și oportunități de networking, evidențiind sectoare precum moda și agro-alimentar în Italia.

Agenția de Investiții plănuiește să organizeze și alte studii de piață, următoarea fiind dedicată Poloniei, programată pentru sfârșitul lunii noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
13
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău