Programul „Ajutor la contor” | În cazul familiilor cu venituri foarte mici, compensațiile din factura la gaz vor acoperi 60 la sută din costuri

  • 28 Noiembrie 2022 15:12
Programul „Ajutor la contor” | În cazul familiilor cu venituri foarte mici, compensațiile din factura la gaz vor acoperi 60 la sută din costuri

Rep. Moldova în acest moment este practic dependentă de importurile de combustibil fosil și de energie electrică, iar numărul persoanelor vulnerabile din punct de vedere energetic se ridică la peste 60 la sută, a declarat analistul politic, Igor Boțan în cadrul unei dezbateri la Agenția de presă IPN. Totodată, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a comunicat că în cazul familiilor cu venituri foarte mici, compensațiile din factura la gaz vor acoperi 60 la sută din costuri, transmite Radio Chișinău.

Prețurile care au crescut foarte mult, ultimele evoluții de pe piețele energetice, dar și războiul din Ucraina au pus presiune asupra finanțelor publice și asupra capacității celor mai vulnerabili dintre concetățenii Rep. Moldova de a face față plății pentru resursele energetice de care au nevoie în special din timpul iernii, menționează analistul politic, Igor Boțan:     

„Rep. Moldova are puține resurse energetice proprii. Numărul persoanelor din Rep. Moldova care așa cum prevede legislația sunt vulnerabile din punct de vedere energetic este mare, există estimări că ar fi vorba despre 60 la sută din cetățenii Rep. Moldova”, a declarat Igor Boțan.

Venitul disponibil de pe platforma compensații.gov.md se stabilește fie în funcție de ceea ce declară cetățeanul la completarea cererii, fie în funcție de ceea ce cunoaște statul despre acei cetățeni. Regula de bază este că se ia în calcul venitul mai mare, a spus președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun:

Pentru fiecare dintre categorii Guvernul a aprobat tarife compensate, acestea însemnând cât va plăti persoana efectiv, nu volumul compensațiilor, explică Dan Perciun:

„Tariful compensat pentru categoria foarte ridicată este de 12 lei la gaz, tariful de la ANRE este de 29 de lei. Astfel, gospodăria pe un metru cub va primi 17 lei compensație, deci va plăti doar 12 lei în loc de 29 de lei. Ceea ce înseamnă că mai mult de 60 la sută din factură o va compensa guvernul la gaz pentru familiile foarte vulnerabile”, a afirmat Dan Perciun

Totodată, Dan Perciun a menționat că municipiile Bălți și Chișinău au programe de compensații istorice orientate spre cetățenii cu cele mai mici venituri. Adițional Guvernul mai are și programul „Ajutorul pentru perioada rece a anului”, 700 de lei pe lună timp de cinci luni:

„În Chișinău după ce Guvernul compensează 60 la sută din factură, primăria mai compensează 40 la sută din factură pentru acele gospodării care au venit per-membru a gospodării mai mic de 3.000 de lei. Este un program istoric implementat, circa 27 de mii de gospodării din Chișinău beneficiază de el”, a declarat Dan Perciun.

Ceea ce se mai merită de menționat în acest an și nu era anul trecut este că programul compensațiilor în factură este orientat și spre electricitate, dar doar pentru familiile care vor face parte din categoriile de vulnerabilitate foarte vulnerabilă și vulnerabilă. Acestea vor beneficia și de compensații la electricitate în volum de 75 de kilowați, a mai spus Dan Perciun.

Expertul a mai precizat că în acest an programul compensațiilor este orientat și spre energia electrică însă de ajutoare vor beneficia doar familiile atribuite categoriilor de vulnerabilitate ridicată și foarte ridicată.

Informațiile și opiniile au fost în cadrul dezbaterii organizate la IPN la tema: „Compensațiile pe timp de criză. S-a putut și mai mult? Cine ar fi putut mai mult, din ce surse și cu ce preț?”, ediția a 268-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău