Program de prevenire a pierderilor de auz la copii, în raionul Sângerei

  • 10 Martie 2022 17:52
Program de prevenire a pierderilor de auz la copii, în raionul Sângerei

La Spitalul Raional Sângerei va fi creat un serviciu de screening auditiv, care va asigura identificarea timpurie și prevenirea pierderilor de auz la copii, datorită unui proiect implementat de Asociația „AudiViz” și finanțat de Uniunea Europeană, transmite IPN.

Spitalul va fi dotat cu echipament specializat pentru testarea auzului nou-născuților și copiilor cu vârsta de până la 7 ani. Va fi creată o echipă din lucrători medicali care se va deplasa la 12 centre de sănătate din comunele raionului pentru testări. În total, de acest serviciu vor beneficia 1200 de copii din raion.

„Descoperirea la timp a deficiențelor de auz și intervenția corespunzătoare permite copiilor să dezvolte abilități de vorbire și limbaj adecvate vârstei și să înceapă educația formală în aceeași sală de clasă cu semenii lor cu auz obișnuit. În consecință, copilul va putea să audă, să vorbească și să comunice cu membrii familiei, să participe la viața societății. În acest fel vom preveni izolarea și chiar plasarea copilului cu deficiențe de auz în instituții rezidențiale, respectiv, vom spori șansele de angajare în câmpul muncii, la maturitate”, a declarat Angela Moiseev, președinta Asociației „AudiViz”, în cadrul lansării proiectului.

„Prin sprijinul acordat organizațiilor societății civile de la nivel local vor fi dezvoltate servicii sociale esențiale pentru a îmbunătăți considerabil calitatea vieții persoanelor vulnerabile”, a remarcat Victoria Neaga, manageră de proiecte la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Daniela Leahu, directoare de proiect, Fundația Soros Moldova, a precizat că „AudiViz” a dezvoltat și la Bălți un serviciu social de intervenție timpurie pentru copiii cu deficiențe de auz la Bălți. Serviciul este sustenabil și este deja prestat de către Centrul medicilor de familie din acest oraș. „Echipa de proiect va acorda tot suportul necesar pentru ca organizațiile subgrantate să devină piloni în crearea comunităților incluzive și prietenoase persoanelor din grupuri vulnerabile”, a subliniat Daniela Leahu.

Programul local de screening auditiv schimbă are un buget de peste 50 de mii de euro și se va desfășura până în iunie 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău