Prognozele FMI privind economia R.Moldova

  • 09 Octombrie 2018 11:29
Prognozele FMI privind economia R.Moldova

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere estimările privind evoluția economiei moldovenești în anul 2018 la 3.8 la sută, potrivit raportului „World Economic Outlook”, publicat astăzi. În raportul din aprilie acest an se anticipa un avans al economiei de 3.5 la sută, informează MOLDPRES.

Economia Republici Moldova va înregistra o creștere de 3.8 la sută în anul 2018 și, respectiv, în 2019, prognozează FMI în ediția din luna octombrie a raportului privind perspectivele economiei mondiale. 

FMI a îmbunătățit prognoza de creștere a economiei moldovenești pentru anul 2018, ca urmare a celei de-a treia evaluări a Programului de colaborare cu Republica Moldova din martie curent. În opinia experților FMI, creșterea veniturilor reale ale populației, majorarea remiterilor de la cetățenii Republicii Moldova care muncesc peste hotare și efectele generate de relaxarea politicii monetare vor susține consumul privat, în timp ce investițiile private vor încetini până la alegeri. Exporturile vor rămâne sub presiune din cauza aprecierii cursului de schimb, scăderii exporturilor agricole și din cauza cererii interne stabile.

FMI a revizuit în scădere prognoza privind rata inflației la 3.6 la sută, față de 4.7 la sută cât estima în aprilie 2018. Potrivit ultimului raport al Fondului, deficitul contului curent al Republicii Moldova va fi de 7.4 la sută din Produsul Intern Brut, un pronostic mai rezervat decât cel din primăvara acestui an, când anticipa un deficit de 3.7 la sută. 

Potrivit Biroului Național de Statistică, în semestrul I al anului 2018, economia R. Moldova a înregistrat o creștere în termeni reali cu 4.5 la sută față de perioada similară a anului precedent, până la peste 81.7 miliarde de lei. 

Sursa: Moldpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău