Prognozele experților economici: Provocări interne și externe, inflație de 7%, dar și creștere economică de 4-4,5%

  • 25 Iulie 2019 14:10
Prognozele experților economici: Provocări interne și externe, inflație de 7%, dar și creștere economică de 4-4,5%

În următorii doi ani R.Moldova va înregistra creșteri economice de 4-4,5 la sută. Totuși, economia moldovenească se va confrunta cu un șir de provocări atât interne, cât și externe, inclusiv inflația, care va crește cu peste 7 la sută în 2020.

Sunt unele dintre concluziile conferinței MEGA „Provocări economice după turbulențe politice”, făcute publice astăzi de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

În prima parte a acestui an inflația a crescut mai mult decât era estimat, inclusiv ca urmare a majorării semnificative a salariilor în sectorul bugetar. La fel, a crescut și cererea, dar și sectorul construcțiilor. De asemenea reforma fiscală adoptată de fosta guvernare la finele anului trecut a generat efecte pozitive pe termen scurt, care s-au materializat în special în domenii precum procesul investițional sau ocuparea forței de muncă. Totuși aceste efecte pozitive se vor disipa până la sfârșitul anului și nu vor mai avea efecte majore în anul viitor, a menționat expertul Valeriu Prohnițchi, unul dintre autorii studiului.

„Acele schimbări de politică fiscală de la sfârșitul anului a șubrezit poziția fiscală a țării. O altă tendință de care am fost îngrijorați este creșterea puternică a deficitului contului curent, care continuă și în acest an”, a subliniat Valeriu Prohnițchi.

De asemenea experții prognozează pentru următorii doi ani o creștere a Produsului intern Brut cu 4-4,5%. Creșterea se va datora în special industriei și comerțului. Și salariul mediu va crește anul curent cu peste 10%, tendință care va înregistra o ușoară stagnare în 2020, când creșterea nu va depăși valoarea de 5%. În schimb inflația va crește cu peste 7 la sută în 2020. Economia moldovenească va fi afectată și de situația incertă de pe piața externă, a menționat economistul Alexandru Fală.

„În majoritatea sectoarelor se va păstra tendința generală de creștere mai mare în 2019 și o creșteri mai lente în 2020. Sunt două riscuri majore: condițiile meteorologice și înrăutățirea condițiilor economice în UE, care ar putea afecta economia noastră”, a menționat expertul. 

Experții au venit și cu o serie de recomandări de politici care ar putea sprijini Guvernul în stabilizarea sistemului finanțelor publice și politicilor economice. Printre acestea se regăsesc: stabilitatea politicii fiscale, sporirea veniturilor bugetare prin reducerea evaziunii, evaluarea strategică a cheltuielilor publice, precum și asigurarea transparenței absolute a sistemului finanțelor și proprietății publice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău