PROGNOZE METEO | Soare cu dinți, ploi și temperaturi în scădere

  • 16 Noiembrie 2019 17:18
PROGNOZE METEO | Soare cu dinți, ploi și temperaturi în scădere

Toamna de aur din acest an treptat dă semne că iarna e aproape, temperaturile fiind în scădere. Zile însorite încă vom avea, însă va fi un soare cu dinți, notează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), sfârșitul acestei săptămâni va fi determinat de valori termice încadrate, în medie pe țară, între 13-18  grade Celsius, ziua, și 5-10 grade, noaptea. De luni, 18 noiembrie, indicatoarele termometrelor vor coborî, astfel încât la finele săptămânii următoare ziua vom avea până la 10 grade Celsius. Miercuri și joi, 20-21 noiembrie, în toată țara se așteaptă ploi de scurtă durată și fără intensitate.

Meteorologii susțin că trebuie să se înțeleagă că este vorba de a doua jumătate a lunii noiembrie, aproape de pragul iernii și este firească o răcire a timpului. „Or, deja se poate de afirmat că în acest an am avut o toamnă fără fenomene meteorologice stihinice, foarte frumoasă și generoasă, cu mult soare, însă cu mai puține precipitații, ceea ce nu este tocmai de bine agricultorilor”, au afirmat pentru MOLDPRES surse de la SHS.  

Și calendarul popular din această perioadă din noiembrie are mai multe semnificații, legate de starea vremii, divinități și superstiții. „Luna noiembrie, din punct de vedere religios, are în centru sărbătoarea Sfinților creștini, Arhanghelii Mihail și Gavriil (la creștinii ortodocși de rit vechi pe 21 noiembrie). Se spune că săptămâna când este marcată această sărbătoare, Arhanghelii au puteri ocrotitoare asupra oamenilor și turmelor de oi.

Totodată, atunci când sunt prăznuiți Arhanghelii, este și hotarul între toamnă și iarnă. Oamenii din popor credeau că forțele Necuratului voiau cu orice preț ca iarna să se abată imediat asupra oamenilor, însă Arhanghelul Mihail avea rolul de a opri venirea bruscă a anotimpului rece. În popor, această perioadă mai poartă și numele de “vara arhanghelilor”, iar vremea este mai caldă decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii. În același timp, tradiția spune că între Sf. Mihail și Gavriil și ziua de Crăciun trebuie să aibă loc și “vara iernii”, adică vreo 3-4 zile călduțe și binevoitoare, indică unele surse.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău