PROGNOZE METEO | Cum va fi vremea în primele zile de vară

  • 01 Iunie 2020 13:59
PROGNOZE METEO | Cum va fi vremea în primele zile de vară

Vara din acest an a început cu temperaturi mai puțin estivale, vreme închisă și ploioasă, tendințe care se vor menține și în următoarele zile, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Potrivit meteorologilor, în prima jumătate a săptămânii curente se așteaptă valori termice de până la 20 de grade Celsius, ziua, și între 8-13 grade, noaptea. Mai frig va fi tradițional în zona de nord a țării, notează sursa citată.

Până miercuri, 3 iunie, pe întreg teritoriul țării se așteaptă cer variabil, pe alocuri însoțit de ploi de diferit grad de intensitate. Începând de joi, se va încălzi, maximele diurne ajungând până la 30 grade Celsius.

Conform specialiștilor SHS, în luna iunie, temperatura medie multianuală a aerului în teritoriu este cuprinsă între +17,8ºС la nord și +20,0ºС la sud. Cea mai rece lună iunie pentru toată perioada de măsurători instrumentale a fost în anul 1949, când temperatura medie lunară a aerului s-a încadrat între +15,1ºC (Briceni) și +17,0ºC (Tiraspol). Cea mai caldă lună iunie a fost înregistrată în anii 2012 și 2019. Valorile temperaturii medii lunare a aerului în acești ani au oscilat între +20,6ºC (Briceni) și +24,0ºC (Dubăsari).

Prima lună a verii este luna anului în care zilele au cele mai multe ore luminate de Soare în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică se instalează iarna. Iunie este luna cireșelor, drept pentru care în popor este cunoscută sub denumirea de "Cireșar" sau "Cireșel".

Potrivit prezicerilor populare, dacă fulgeră și tună în luna iunie, vara va fi ploioasă și recoltele de grâu vor fi bogate, iar dacă plouă mult, se strică via și strugurii. Dacă sunt omizi, va fi recoltă bună la grâu și la struguri. În această lună se seamănă ridichile de toamnă, guliile și conopida de iarnă, se sapă viile a doua oară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău