Profitul în sistemul bancar a însumat 1,6 miliarde de lei în primul semestru

  • 09 Septembrie 2022 15:27
 Profitul în sistemul bancar a însumat 1,6 miliarde de lei în primul semestru

În semestrul unu al anului curent, sectorul bancar s-a caracterizat prin lichiditate înaltă și prin creșterea activelor, creditelor, fondurilor proprii și depozitelor băncilor. La sfârșitul lunii iunie, profitul în sistemul bancar a însumat 1,6 miliarde de lei, majorându-se cu 80,4% comparativ cu perioada similară a anului precedent, transmite IPN.

Banca Națională a Moldovei precizează că majorarea profitului a fost determinată de majorarea veniturilor din dobânzi cu 1,4 miliarde de lei (în principal de la activitatea de creditare), a veniturilor din diferențele de curs valutar  – cu 249,8 milioane de lei, a veniturilor din onorarii și comisioane cu 243,8 milioane de lei. Concomitent, s-au majorat cheltuielile neaferente dobânzilor (cheltuielile privind onorarii și comisioane, cheltuielile administrative, provizioane, deprecierea activelor financiare și nefinanciare etc.) – cu 941,2 milioane de lei  și cheltuielile cu dobânzi – cu 252,2 milioane de lei.

Volumul depozitelor persoanelor fizice și al depozitelor persoanelor juridice s-a micșorat ca urmare a retragerilor efectuate în prima parte a anului.

La fel, a fost înregistrată majorarea în valoarea absolută a creditelor expirate și a celor neperformante și, ca rezultat, o înrăutățire ușoară a indicatorilor calității portofoliului de credite comparativ cu finele anului precedent.

Soldul brut (prudențial) al creditelor a constituit 50% din totalul activelor sau 60,2 miliarde de lei, majorându-se pe parcursul perioadei analizate cu 6,8% (3,8 miliarde de lei). Totodată, volumul creditelor noi acordate pe parcursul semestrului unu al anului 2022 s-a majorat cu 1,3% față de aceeași perioadă a anului precedent.

La data de 30 iunie, în Republica Moldova activau 11 bănci licențiate de Banca Națională a Moldovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău