Profesorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați au inventat pâinea cu gust de carne. „Friptura nu se vede, dar se simte”

  • 12 Martie 18:34
Profesorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați au inventat pâinea cu gust de carne. „Friptura nu se vede, dar se simte”

Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a acordat Universității „Dunărea de Jos” din Galați brevet de invenție pentru o pâine proteică, cu gust și proprietăți de carne. Proiectul a fost pus în practică de mai multe cadre didactice de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor.

Autorii invenției sunt profesorii Floricel Cercel, Petru Alexe și Romulus Marian Burluc, care au plecat de la premisa că „pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esențiali și au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau pește, extractul de proteine miofibrilare neavând nici gust, nici miros caracteristic)”, potrivit informațiilor făcute publice de Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, preluate de Agerpres.

Procedeul de obținere a pâinii echilibrate nutrițional în proteine reprezintă o soluție de a aduce pâinea în limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, adică de a avea un conținut optim în aminoacizii esențiali, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a universității gălățene.

„Pâinea astfel obținută ar putea reprezenta o opțiune pentru populația săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare și distribuție, cu protecția celor săraci, trebuie să vină prin niște programe guvernamentale sau locale. Pâinea echilibrată nutrițional va trebui să existe pentru toți consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preț subvenționat. Pâinea echilibrată nutrițional în proteine este ca și cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte”, a explicat prof. dr. ing. Petru Alexe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău