Profesorii anunță proteste (Revista presei)

  • 17 Ianuarie 2017 09:24
Profesorii anunță proteste (Revista presei)

Revista presei din 17 ianuarie 2017

Timpul scrie despre protestul anunțat al profesorilor. Dascălii intenționează să organizeze pichetări în fața clădirii Executivului cu speranța că li se vor mări salariile. Potrivit publicației, doar majorarea cu 50 la sută a salariilor medii pentru profesori ar necesita între 1,5 și două miliarde de lei. Dacă ținem cont și de celelalte revendicări, atunci îndeplinirea lor ar necesita cel puțin trei miliarde de lei doar în anul 2017. În Buget însă nu au fost prevăzuți bani pentru astfel de majorări, subliniază Timpul.

Unde este suportul Guvernului pentru înghețurile din primăvara anului 2016 ? – un subiect de pe portalul economic Mold-street.md. Înghețurile din primăvară au afectat o bună parte din recolta pomicultorilor din raioanele de Nord; în pofida promisiunilor și a obligațiilor de a ajuta agricultorii, autoritățile au elaborat un regulament privind sprijinul financiar abia peste 6 luni de la acele calamități. Acesta riscă să rămână doar pe hârtie.

Portalul Moldnova publică un reportaj realizat în regiunea transnistreană. Anul 2017 a început cu un nou lider la Tiraspol și cu un președinte la Chișinău care a promis că în mandatul său va trece de mai multe ori Nistrul și că va reîntregi țara. Publicația a  încercat să afle opiniile oamenilor de la Tighina, după întâlnirea de acolo a lui Dodon cu Krasnoselski. Viitorul regiunii transnistrene este văzut în mod diferit de locuitorii acesteia, însă majoritatea contează pe relația cu Rusia. Unii consideră că R. Moldova se va transforma după alegerile parlamentare din 2018 și se va apropia mai mult de Rusia împreună cu regiunea transnistreană, alții văd teritoriul din stânga Nistrului doar în componența Republicii Moldova. În raioanele de est ale țării pot fi întâlnite și persoane care încă mai visează la fosta Uniune Sovietică sau tineri care vor să studieze în România, dar și persoane cărora le este indiferentă soarta regiunii.

Și pe site-ul Deschide.md găsim un reportaj realizat la Tighina. Reporterul scrie că „unii dintre locuitorii regiunii transnistrene vin la Chișinău să-și scoată pensia rusească din bancomate moldovenești. Pensionarii își cumpără de ale gurii și se întorc în stânga Nistrului. Locuitorii din dreapta Nistrului merg însă în regiunea transnistreană pentru a pierde banii la păcănele, după de guvernul de la Chișinău a decis sistarea jocurilor de noroc”.

Evenimentul zilei îl citează pe europarlamentarul Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al celei mai mari familii politice europene PPE, care a declarat că Dodon ar fi trebuit să facă prima sa vizită externă la Bruxelles, deoarece UE este cea care a oferit Chișinăului cei mai mulți bani în proiectele de dezvoltare.

Iar Ziarul Național titrează că premierul Pavel Filip nu va da curs cererii de REVOCARE a Ambasadorului Gribincea de la București, așa cum a cerut Dodon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău