Profesoara de limba română, Mariana Jitari, „Omul de cuvânt” în 2018

  • 07 Martie 2018 15:02
Profesoara de limba română, Mariana Jitari, „Omul de cuvânt” în 2018

O nouă ediție a evenimentului „Noaptea Cărților Deschise” s-a defășurat ieri la Chișinău. Premiul „Omul de cuvânt” din acest an i-a revenit Marianei Jitari, profesoară de limba română la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău. Premiul i-a fost acordat pentru contribuția adusă la promovarea cărții și lecturii în rândul elevilor.

Zeci de iubitori ai lecturii din Chișinău, de la mic la mare, scriitori și oameni de cultură și-au dat întâlnire la Librăria din Centru pentru a-și face provizii de hrană spirituală.

Laureata titlului „Omul de cuvânt” din acest an, oferit de librăria „Cartier” este  profesoara Mariana Jitari. Premiul i-a fost acordat pentru acțiunile culturale desfășurate de librărie și la care a participat împreună cu elevii liceului Spiru Haret de-a lungul timpului. „Pentru onoarea de a-i fi înțeles pe autorii lansați și talentul de a ni-i face înțeleși și nouă” potrivit mesajului atașat titlului.

”Probabil s-au gândit și la misiunea mea de profesor, că nu citesc doar pentru mine dar îi fac și pe elevi să citească, le povestesc și lor ceea ce înțeleg eu. Cred că e mai degrabă un premiul al meu, profesorul. În lubrăria Cartier am trăit cele mai frumoase experiențe, aici am cunoscut o grămadă de oameni frumoși, mi-am făcut acasă o colecție de autografe foarte valoroase, aici mi-am adus elevii, de aici am cumpărat cărți pentru liceul nostru” a declarat pentru Radio Chișinău Mariana Jitari.

Tradițional, gazda ”Nopții Cărților Deschise” a fost poetul prozatorul, eseistul și traducătorul Emilian Galaicu-Păun.  

”Prezența liceului ”Spiru Haret” este atât de vizibilă în această librărie încât mă gândesc dacă nu cumva ar trebui să fim o aceeași entitate administrativă. În afară de asta, domnia sa de ani de zile conduce un club de lectură la liceu unde copii sunt deprinși cu o anumită selecție a cărților. A fi profesor de Limba Română chiar este o vocație și a demonstrat-o cu brio doamna Mariana Jitari”

Pe scriitorul Dumitru Crudu  l-am rugat să ne facă câteva recomandări pentru lectură.

”În primul rând antologiile de poezie, proză și dramaturgie apărute la editura „Știința”, antologiile de literatură basarabeană în limba română, de la începutul sec. XX, scoase de editurile „Știința” și „Arc”. Ar fi lecturi fundamentale, capitale, pentru că într-un  fel te pot iniția în literatură. Ar fi așa ca o ușă  pe care o o deschizi și după poți pătrinde în casa mare a literaturii”, a menționat Dumitru Crudu.

Amintim că „Noaptea Cărților Deschise” este un eveniment organizat la începutul lunii martie de Librăria Cartier și ajuns anul acesta la a IX-a ediție.  În această zi programul în librării este prelungit până la miezul nopții iar cărțile sunt la preț redus. În fiecare an librăria acordă și titlul ”Omul de Cuvânt”. Printre laureații edițiilor anterioare se numără Vladimir Beșleagă (2013), Maria Șleahtițchi (2014), Lucia Țurcanu (2015), Dorin Recean (2016), Eugen Lungu (2017).

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău