Produse tradiționale românești | Prima pălincă din România certificată OSIM

  • 28 Aprilie 2018 19:12
Produse tradiționale românești | Prima pălincă din România certificată OSIM

Aromata pălinca de Bihor e apreciată de mult printre cunoscătorii de licori tari atât de la noi, cât și din Vestul Europei. A ajuns și acolo, în bagajele românilor plecați la muncă peste hotare. Ce nu au dus cu ei e rețeta specială. Cea mai bună licoare se obține din fructele perfect coapte. Nu se pune niciun gram de zahăr, dar e nevoie de multă muncă.

Florian Chișe face pălinca Trămuța în propria curte din Tulca, în două cazane, vechi de peste 100 de ani. De aproape 20 de ani, băutura e marcă înregistrată la OSIM, relatează Digi24.

Florian Chișe - producător de pălincă: „Chiar mi-a fost drag, de mic copil lucram aici cu taică-meu. Făceam un ban cinstit, învârteam la manivelă acolo la motoraș și așa mai aveam și noi un bănuț. Din 2003 am intrat eu în posesia afacerii și mi-am dorit să promovez acest produs”.

Din prune, mere, caise, piersici, gutui sau pere, pălinca familiei Chișe este preparată după o rețetă păstrată de membrii familiei de mai multe generații. Nu are adaos de zahăr, iar fructele sunt adunate din propria livadă și din sat.

Florian Chișe - producător de pălincă: „Ăla înseamnă un produs adevărat, tradițional, să muncești la el cu dare de seamă, cu mult suflet”.

Monica Chișe - soția producătorului de pălincă: „Putem spune că pălinca e un medicament dacă nu, bineînțeles, confundăm paharul cu sticla”.

Acum 12 ani, Florian Chișe și-a prezentat pentru prima dată produsele la un târg. Între timp, pălinca lui a obținut zeci de premii, de care e tare mândru.

Florian Chișe - producător de pălincă: „Am participat la târgul Grunne Woche, săptămâna verde de la Berlin, unde am fost de trei ori. Am fost la Bruxelles, am luat locul I de două ori în Ungaria, Bulgaria, Croația, Paris. Deci am umblat în toată Europa”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău