Producătorii și exportatorii de fructe cer Guvernului mai mulți bani

  • 13 Octombrie 2014 15:18
Producătorii și exportatorii de fructe cer Guvernului mai mulți bani

Asociația producătorilor și exportatorilor de fructe solicită Guvernului majorarea Fondului de sprijin pentru compensarea pierderilor suportate în urma interzicerii importului de către Federația Rusă.

De asemenea, agricultorii declară că întâmpină anumite bariere la exportul pe piața Uniunii Europene și cer autorităților să negocieze eliminarea lor.

Producătorii de fructe susțin că banii alocați pentru Fondul de compensare a pierderilor de pe urma embargoului rus, în sumă totală de 138 de milioane de lei, nu sunt suficienți pentru acoperirea prejudiciilor. Directorul executiv al Asociației producătorilor și exportatorilor de fructe ”Moldova Fruct”, Iurile Fală, a declarat că ar mai fi necesare suplimentar 50-60 de milioane de lei.

”În măsură de urgență, cerem ca instituțiile statului să identifice acele sume necesare pentru a suplini sprijinul financiar pentru compensarea pierderilor producătorilor de fructe. Să creăm premizele pentru anul viitor, ca să nu ne pomenim în aceeași situație” a declarat Iurile Fală.

De asemenea, producătorii se plâng de faptul că la exportul în Uniunea Europeană, sunt nevoiți să achite taxe care le dublează cheltuielile. Constantin Furculiță, membru al Asociației producătorilor și exportatorilor de fructe ”Moldova Fruct”. ”Astăzi, ca să comercializezi un tir de marfă, trebuie să duci marfa, să scoți din buzunar prețul unui tir, cât costă – 5,6 mii de euro, să lași ca garanție și apoi să mergi la Departamentul Vamal al României, să dovedești că ai vândut merele” a declarat Constantin Furculiță.

Contactat de Radio Chișinău, ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a declarat că, deocamdată, nu este posibilă suplimentarea Fondului de sprijin pentru producătorii de fructe. Totodată, problema taxelor de export pe piața comunitară este discutată în prezent cu reprezentanții delegației Uniunii Europene, a adăugat Vasile Bumacov.

Perioada de depunere a dosarelor pentru accesarea banilor din Fondul de sprijin se încheie pe 15 octombrie.

Astfel, statul se obligă să ofere ajutor financiar de 1,5 lei pentru fiecare kilogram de mere și 1,2 lei pentru un kilogram de prune comercializat la întreprinderile de procesare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău